Convertor valutar
 
Ai nevoie de un convertor valutar? Ai ajuns in locul potrivit. Avem pentru tine cel mai usor de folosit convertor valutar si totodata cel mai exact. Folosim cursul BNR oficial si actualizat la zi pentru calcularea rezultatului schimbului valutar drept pentru care operatia prezinta incredere maxima. In acelasi timp utilizarea convertorului este extrem de usoara, trebuie doar sa alegi cele doua monede care fac obiectul schimbului valutar (alese implicit sunt Euro si Lei dar le poti inlocui cu o multime de alte valute, incearca) si sa introduci in caseta corespunzatoare valoarea care face obiectul operatiei. Rezultatul iti este afisat instantaneu pe masura ce introduci cifrele. Nimic mai simplu! Urmeaza sageata ca sa ajungi cu privirea la acest convertor valutar, testeaza-l si convinge-te, este calculatorul de schimb valutar pe care l-ai cautat.

Pentru ca tot ai ajuns aici iata si cateva informatii despre bani, informatii pe care speram sa le gasesti cel putin interesante daca nu chiar utile:

  • Bancnotele de euro nu sunt fabricate din hartie ci din fibra de.. bumbac. Ceea ce le ofera o rezistenta sporita si o durata mai mare de viata, a se citi “in circulatie”. Introdus oficial la data de 1 ianuarie 1999 dar real vorbind, adica bancnote si monede abia din 2002, euro a inlocuit nu mai putin de 19 de monede nationale: silingul austriac, francul francez, francul belgian, francul monegasc, francul luxemburghez, lira irlandeza, lira italiana, lira sanmarineza, lira malteza, lira cipriota, guldenul olandez, coroana estoniana, coroana slovaca, marca germana, marca finlandeza, drahma greceasca, escudo-ul portughez, tolarul sloven si peseta spaniola.
  • Daca ajungeti in Statele Unite ori auziti intr-un film american ori in vreun clip pe YouTube vorbindu-se despre twenty bones, sa stiti ca e vorba de 20 de dolari. Bancnota de un dolar are mai multe porecle in State, printre ele bone / bones, buck sau single. Despre cea de 2 dolari veti auzi probabil vorbindu-se ca despre un Tom sau un Jefferson, dupa numele fostului presedinte american Thomas Jefferson al carui chip este tiparit pe aceasta bancnota. Iar daca auziti numarand mai multi Benjamin sau Franklin, motivul este acelasi, personajul difera, de data aceasta Benjamin Franklin de pe bancnota de 100 dolari. 1000 dolari mai sunt numiti si one grand sau one K (de la kilo ~ 1000).
  • Lira sterlina este doar a patra cea mai tranzactionata moneda in lume in operatii de schimb valutar avand o “cota de piata” de doar 12,9%, dupa dolarul american, de departe cea mai tranzactionata la nivel global cu 84,9%, euro cu 39,1% si yenul japonez cu 19%. Celelalte valute se situeaza sub 10%. Lira sterlina este de asemenea si cea mai importanta moneda nationala asupra careia doua banci au dreptul de a o tipari: Banca Angliei si Banca Scotiei.
  • Leul romanesc a fost oficializat ca moneda nationala la noi in 22 aprilie 1867, ca moneda avand o valoare echivalenta etalonului stabilit la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur. In primii ani insa, din cauza lipsei de bani lichizi, s-a continuat folosirea banilor straini: francii francezi, lira turceasca si rubla ruseasca.

 

Vezi si…