Totul tine de pozitia Lunii fata de Pamant si de pozitia relativa a Lunii fata de planul format de Pamant si Soare, cele trei corpuri ceresti neaflandu-se in acelasi plan decat in momentele speciale in care se manifesta eclipsele, cele de soare si cele de luna. Astfel, va invitam sa va imaginati Soarele si Pamantul aflate pe o coala de hartie pe care Pamantul descrie elipsa orbitei sale in jurul Soarelui, iar Luna invartindu-se in jurul Pamantului dar de foarte putine ori aflandu-se la randul ei pe coala de hartie (altfel, daca si Luna s-ar afla in acelasi plan, am avea eclipsa de soare de fiecare data cand Luna s-ar gasi intre Pamant si Soare; si eclipsa de luna de fiecare data cand Pamantul s-ar afla intre Luna si Soare).

Astfel, atat Luna cat si Pamantul sunt permanent luminate pe jumatate din suprafata lor de catre Soare. Dar, in functie de pozitionarea Lunii fata de Terra, suprafata luminata a satelitului nostru natural se vede mai mult sau mai putin, chiar deloc atunci cand este luna noua. In acele momente luna nu obtureaza lumina Soarelui (altfel am avea eclipsa de soare), cei doi astri primind lumina in egala masura. Atata doar ca Luna, fiind in fata Pamantului, ne arata doar partea intunecata a ei.

Pe masura ce Luna se deplaseaza pe orbita ei in jurul Pamantului, dintr-un punct fix de pe glob putem vedea mai intai o fasie subtire din jumatatea luminata a Lunii, apoi pe masura ce zilele si noptile se scurg, din ce in ce mai mult. Fazele lunii se numesc semiluna in crestere, primul patrar atunci cand prin pozitionarea sa Luna ne lasa sa vedem jumatate din partea sa inundata de lumina, luna in crestere si pana la luna plina atunci cand, fiind in spatele Pamantului (dar din nou, nu in acelasi plan, altfel am avea eclipsa de luna) vedem intreaga suprafata luminata a Lunii.

Apoi, cu cat Luna isi continua drumul sau in jurul Terrei, vedem din nou tot mai putin din suprafata sa vizibila, numind fazele sale luna in descrestere, ultimul patrar cand vedem din nou o jumatate din jumatatea luminata a Lunii, luand apoi din nou forma de semiluna in descrestere de aceasta data pana cand isi pierde cu totul din luminozitatea vizibila de pe Pamant, ajungand din nou la faza de luna noua.

Fazele lunii
 
Stiati ca eclipsele totale de soare este posibile datorita pozitiei unice a Lunii? Iata detalii aici.
 

Vezi si…