Al doilea razboi mondial
 
Raspunsul la intrebare este pur si simplu: “prea multe”. Prea multe pentru un razboi atat de sangeros, in care si-au pierdut viata peste 73 de milioane de oameni(!). Dintre care peste 49 de milioane de civili. Carora li se adauga peste 24 de milioane de soldati. Dar si acestia din urma sunt oameni, nu-i asa?

Un total de 113 tari au fost atinse de al doilea razboi mondial, intr-o masura mai mare sau mai mica. O buna parte dintre ele s-au multumit sa declare razboi altor state implicate de-o parte sau de alta a baricadei, fara insa ca armatele lor sa participe efectiv la razboi, fara ca soldatii lor sa traga vreun foc impotriva cuiva sau avioanele lor sa decoleze catre vreo tinta. O parte dintre tari au facut acest pas cu doar cateva luni inainte de sfarsitul efectiv al razboiului (Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Paraguay), scopul lor fiind doar acela de a-si rezerva un loc la masa negocierilor de dupa razboi. Alte tari nu au fost ocupate sau atacate de catre Puterile Axei si astfel nu au suferit niciun fel de stricaciuni dar datorita apartenentei lor la blocul sovietic au fost nevoite sa trimita trupe pe fronturi (Armenia, Azerbaijan, Georgia dar si Mongolia). Alte tari au permis ca teritoriul lor sa fie folosit in scop logistic (trecere, aprovizionare, resurse naturale) de catre una sau chiar ambele parti implicate in conflict, fiind prea mici ca sa refuze cererile natiunilor implicate, salvandu-si astfel teritoriile, constructiile si oamenii (Andorra, Ecuador, Islanda, Iran, Liberia, Panama, Arabia Saudita). Pentru ca altele sa fie invadate dar fara a putea riposta din cauza lipsei de resurse pentru a sustine o reactie impotriva invadatorilor (Danemarca, Hong Kong, Letonia, Luxemburg).

Implicate efectiv in razboi au fost 51 de tari, fiind fie tari invadatoare sau invadate, fie tari care s-au angajat in razboi alaturi de alte tari prietene si au participat la razboi cu infanteristi, piloti de avioane sau nave maritime, iata-le:

  Aliati     Puterile Axei
Uniunea Sovietica Germania
Marea Britanie Italia
Franta Ungaria
Polonia Croatia
Norvegia Romania
Olanda Bulgaria
Belgia Finlanda
Lituania Letonia
Estonia
Georgia
Cehoslovacia
Iugoslavia
Grecia
Cipru
Albania
Romania
Malta
 
China Japonia
Australia Thailanda
Noua Zeelanda Laos
India Britanica Siria
Hong Kong Irak
Filipine
Fiji
Samoa
Republica Coreea
Mongolia
Bahrein
Oman
Palestina
 
Statele Unite
Canada
Mexic
Brazilia
Uruguay
 
Etiopia
Maroc
Rhodesia de Sud
Africa de Sud

 

Vezi si…