Apneea de somn este in sine o expresie gresita, pornita in multe cazuri de la necunoasterea chiar a termenului apnee care singur aduce cu el suficiente explicatii pentru o buna introducere in aceasta simptomatologie. Asadar, pentru inceput, ce este apneea? Apneea este nici mai mult nici mai putin decat oprirea temporara a respiratiei. De aici deducem ca formularea apnee de somn este incorecta, expresia potrivita fiind “apnee in somn“.

Putem merge asadar mai departe si intra in detalii si cauze pentru sindromul de apnee in somn: este intreruperea temporara a respiratiei, in mod repetat, in timpul somnului. Intreruperile pot avea durate ce pot varia intre cateva secunde si chiar pana la un minut, rareori au fost observari chiar si opriri ale respiratiei pentru mai mult de 60 de secunde.

Nu trebuie insa sa ne impacientam, cel putin nu inca: aceste intreruperi nu sunt fatale. De cele mai multe ori respiratia se reia natural si totul revine la normal. Daca numarul intreruperilor este mai mare de 10 intr-o singura ora iar o singura intrerupere dureaza cel putin 10 secunde, se produc insa efecte la nivelul creierului, acesta nemaifiind alimentat cu cantitatea de oxigen de care are nevoie in mod normal. Scazand cantitatea de oxigen care ajunge la creier si implicit concentratia oxigenului in sange, creste concentraia dioxidului de carbon in sange. Acest lucru duce la variatii ritmul cardiac iar creierul uman comanda trezirea, cel putin partiala, manifestata printr-un sforait mai puternic decat de obicei si o inspiratie puternica.

Toate acestea sunt bineinteles necunoscute de catre cel ce sufera de apnee in somn, ele petrecandu-se in stare de inconstienta. Efectele se vad insa in timp pentru ca trezirile repetate duc la un somn superficial si odihna insuficienta, vizibile la nivelul oboselii, somnolentei, concentrarii si performantelor de peste zi.

In plus, pe termen lung apneea in somn dauneaza organelor vitale si intr-o masura destul de severa. Pot aparea complicatii precum tensiunea arteriala, afectiuni cardiace si chiar atac cerebral.

Eros dormind

Sunt multe cauze care pot duce la aparitia ei, toate tin insa de blocarea sau ingustarea cailor aeriene: pe de o parte muschii limbii si ai faringelui se relaxeaza in somn ducand la obstructia partiala a cailor respiratorii; amigdalele marite duc de asemenea la blocarea cailor respiratorii; obezitatea prin prezenta unui exces de grasime la nivelul gatului duce si ea la compresia externa asupra cailor prin care se efectueaza respiratia; chiar si consumul de alcool poate duce la apnee prin relaxarea muschilor respiratori si ingustarea cailor aeriene superioare.

Atunci cand este remarcata apneea de somn, de catre partener sau de catre parinti in cazul copiilor, care si ei pot fi afectati de acest sindrom, consultarea medicului este obligatorie. Medicii carora va puteti adresa sunt: medicul de familie, medicul pediatru, medicul internist, asistenta medicala sau medic rezident, oricare dintre acestia fiind pregatiti sa poata pune un diagnostic corect. Studii pot fi facute de catre un medic cardiolog sau un pneumolog iar pentru tratament medicul cardiolog, medicul ORL-ist si chiar medicul dentist pentru instalarea unui dispozitiv ce poate asigura respiratia orala.
 

Vezi si…