Când se schimbă ora și cum se dă ceasul❓

Categorie :

Schimbarea orei în 2024: Tot ce trebuie să știi despre ora de vară și ora de iarnă în România și la nivel global

Te întrebi când se schimbă ora în 2024 și ce impact are asupra vieții tale de zi cu zi? Schimbarea orei este o practică bine cunoscută care afectează aproape fiecare persoană din România și multe alte țări din lume. În fiecare an, România trece la ora de vară în ultima duminică din martie și revine la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie.

În 2024, schimbarea la ora de vară va avea loc în noaptea de 30 spre 31 martie, iar revenirea la ora de iarnă va fi în noaptea de 26 spre 27 octombrie.

De ce se schimbă ora și cum te afectează?
Scopul trecerii la ora de vară este de a ne bucura de mai multă lumină naturală în timpul zilei, economisind astfel energie și profitând de activitățile în aer liber. Însă această schimbare ridică și câteva controverse, de la impactul asupra sănătății la discuții despre renunțarea la schimbarea orei în viitor. Află cum funcționează schimbarea orei în România și în alte părți ale lumii, precum și care sunt efectele acestei practici asupra vieții cotidiene.

Întrebări și răspunsuri

Istoricul schimbării orei
Conceptul a fost introdus în 1895 de către astronomul George Hudson. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat ora de vară în 1916. Treptat, majoritatea statelor europene și nu numai au preluat practica. În prezent, peste 70 de țări folosesc ora de vară.

Cum se aplică schimbarea orei în 2024
În Uniunea Europeană, schimbarea orei se face simultan în toate statele membre. În România, în ultima duminică din martie 2024 ceasurile vor fi date înainte de la ora 2 AM la 3 AM. În octombrie, se revine la ora normală, de la ora 4 AM la 3 AM.

Avantajele schimbării orei
Principalul beneficiu este economisirea energiei electrice pe timpul verii datorită folosirii eficiente a luminii naturale. De asemenea, se câștigă timp pentru activitățile în aer liber. Există însă și opinii contra, unii specialiști susținând că perturbarea ritmului circadian poate avea efecte negative.

Dezbaterea privind abolirea schimbării orei
În ultimii ani a apărut tot mai mult ideea renunțării la schimbarea sezonieră a orei. Parlamentul European a votat în 2019 abolirea practicii începând cu 2021, însă statele membre nu au ajuns încă la un consens. Rămâne de văzut dacă în 2024 se va mai aplica în UE.

spot_img