Când se schimbă ora și cum se dă ceasul❓

Categorie :

Cum se schimbă ora în 2024 în România și în lume

În fiecare an, în ultima duminică din martie și octombrie are loc schimbarea orei. În 2024, trecerea la ora de vară se va face în noaptea de 30 spre 31 martie, iar revenirea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie.

Ce înseamnă schimbarea orei
Schimbarea orei este practica prin care ceasurile sunt date cu o oră înainte primăvara (trecerea la ora de vară) și cu o oră înapoi toamna (revenirea la ora de iarnă). Scopul este de a beneficia de mai multă lumină naturală pe timpul verii, când activitățile în aer liber și consumul de energie electrică sunt mai ridicate.

Întrebări și răspunsuri

Istoricul schimbării orei
Conceptul a fost introdus în 1895 de către astronomul George Hudson. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat ora de vară în 1916. Treptat, majoritatea statelor europene și nu numai au preluat practica. În prezent, peste 70 de țări folosesc ora de vară.

Cum se aplică schimbarea orei în 2024
În Uniunea Europeană, schimbarea orei se face simultan în toate statele membre. În România, în ultima duminică din martie 2024 ceasurile vor fi date înainte de la ora 2 AM la 3 AM. În octombrie, se revine la ora normală, de la ora 4 AM la 3 AM.

Avantajele schimbării orei
Principalul beneficiu este economisirea energiei electrice pe timpul verii datorită folosirii eficiente a luminii naturale. De asemenea, se câștigă timp pentru activitățile în aer liber. Există însă și opinii contra, unii specialiști susținând că perturbarea ritmului circadian poate avea efecte negative.

Dezbaterea privind abolirea schimbării orei
În ultimii ani a apărut tot mai mult ideea renunțării la schimbarea sezonieră a orei. Parlamentul European a votat în 2019 abolirea practicii începând cu 2021, însă statele membre nu au ajuns încă la un consens. Rămâne de văzut dacă în 2024 se va mai aplica în UE.

spot_img
Articolul următor
Verified by MonsterInsights