Berlin
 
39 de state suverane au decis in iunie 1815 realizarea Confederatiei Germane (Deutscher Bund), printre ele Regatul Boemiei, Marele Ducat al Salzburg-ului, Regatul Prusiei, Regatul Bavaria, Regatul Hanovra, Ducatul Nassau sau Principatul Hohenzollern-Sigmaringen ca sa numim cateva dintre ele. Confederatia asigura stabilitatea economica a zonei precum si ajutorul nemijlocit in cazul in care unul sau altul dintre state era implicat intr-un conflict armat. Unificarea cu adevarat a lor si formarea Germaniei, in fapt a Imperiului Germaniei, a avut loc in ianuarie 1871, regele Prusiei fiind declarat imparat iar orasul Berlin fiind declarat capitala imperiului.

Statut pe care Berlinul l-a pastrat si dupa caderea imperiului odata cu sfarsitul primului razboi mondial, moment in care Germania a devenit o republica federala, precum si in perioada interbelica si in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Odata cu sfarsitul acestei a doua conflagratii mondiale teritoriul german a fost impartit in doua, Republica Democrata Germana (RDG) sub influenta sovietica si Republica Federala Germania (RFG) sub cea americana, franceza si britanica).

Republica Democrata Germana a ales drept capitala Berlinul de Est (stiti ca si Berlinul a fost impartit in doua, Berlinul de Vest activand ca o enclava occidentala in mijlocul RDG-ului), Republica Federala Germania stabilindu-si capitala la Bonn sub titulatura de capitala provizorie, dand astfel de inteles ca solutia aleasa de puterile lumii de a imparti Germania in doua state este una temporara si artificiala.

Reunificarea Germaniei din octombrie 1990 nu a insemnat si revenirea la o singura capitala, abia in martie 1994 actul Berlin/Bonn ratificand statutul orasului Berlin drept capitala a Germaniei reunificate, Berlinul fiind si astazi capitala Germaniei.
 

Vezi si…