Noua Zeelanda capitala
 
Se stie ca marile competitii sportive sunt oportunitati excelente de a vedea favoritii la treaba si de a vizita orasele din tarile organizatoare. Jocurile Olimpice, campionatele mondiale sau europene sunt tot atatea prilejuri de a calatori, mai ales ca nu doar stadioanele sunt “preparate” pentru a oferi spectacole ci si orasele sunt refacute, infrastructura modernizata si facilitati adaugate. Pentru Noua Zeelanda o astfel de oportunitate a fost in 2011 cand tara de la capatul lumii a gazduit Cupa Mondiala de rugby.

Printre cele 11 orase-gazda s-a aflat si Wellington, capitala Noii Zeelande, al doilea cel mai mare oras al tarii (dupa mult mai cunoscutul Auckland), situat in sudul insulei nordice a Noii Zeelande. Legat de pozitionarea geografica a orasului, Wellington este recunoscut ca fiind in acelasi timp si cea mai sudica capitala din lume, desi se afla la doar 41° latitudine sudica.

In prezent Wellington se afla pe locul al 13-lea in lume in ceea ce priveste calitatea vietii, imediat dupa orase mult mai cunoscute precum Viena, Zurich, Auckland, Munchen, Vancouver, Dusseldorf, Frankfurt, Geneva, Copenhaga, Berna, Sydney si Amsterdam.

Orasul Wellington numara aproximativ 395.000 de locuitori si gazduieste viata politica a Noii Zeelande: parlamentul, guvernul si cele mai multe dintre ambasade precum si curtea suprema de justitie.

Inainte ca Wellington sa devina capitala Noua Zeelanda isi avea centrul politic si administrativ la Auckland, mutarea facandu-se in anul 1865. Pentru Noua Zeelanda capitala aflata la Auckland era prea departe de insula sudica iar aceasta, mult mai populata si industrializata (acolo se aflau minele de aur), dadea semne privind o eventuala scindare in sensul declararii independentei ei. Prin mutarea capitalei de la Auckland (in nordul insulei nordice) la Wellington (in sudul insulei nordice) s-a urmarit astfel un mai bun control al insulei sudice. La Wellington, politicienii neo-zeelandezi se aflau la doar 30 de kilometri de insula sudica.
 

Vezi si…