Localizat pe raul Vistula, la aproximativ 260 de kilometri de Marea Baltica si aproape 300 de kilometri de Muntii Carpati, orasul Varsovia este capitala Poloniei si in acelasi timp cel mai mare oras al acestei tari.

Numele orasului, scris in limba poloneza Warszawa, provine de la legendarul pescar Wars si sirena Sawa care traia in raul Vistula pe apele caruia pescarul se gasea tot timpul zilei, in fiecare zi, si de care s-a indragostit, in cele din urma sirena devenindu-i sotie.

Orasul este renumit pentru capacitatea sa de a renaste, precum pasarea Phoenix, din propria cenusa: prima asezare umana pe locul actual al Varsoviei a fost cetatea Bródno, construita in secolul al 9-lea, pe locul ei fiind apoi ridicate cetatea Jazdów in secolul al 12-lea si dupa distrugerea ei, cetatea Warszowa. La inceputul secolului al 14-lea Varsovia a devenit resedinta ducelui de Masovia care si-a stabilit aici capitala ducatului.

Intre anii 1655 si 1658 orasul a fost atacat si distrus aproape in intregime de catre trupe venite din peninsula Scandinava, armate prusace ale curtii de Brandenburg din Germania, de asemenea de armate transilvanene. A fost reconstruit iar regele Sigismund a III-lea si-a mutat curtea regala de la Cracovia la Varsovia. In 1897 orasul numara peste 600.000 de locuitori intr-o perioada de mare inflorire economica.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial Varsovia a fost bombardata masiv, fiindu-i distruse aproximativ 85% dintre cladirile sale. Dupa razboi a fost din nou reconstruit, o parte dintre strazile istorice, cladiri si biserici fiind reconstruite dupa forma si aspectul lor original, motiv pentru care din 1980 orasul vechi este considerat drept loc din Patrimoniul Cultural UNESCO.

Varsovia
 

Vezi si…