Cât este TVA-ul în țările europene 2024?

Categorie :

Ce este TVA-ul?

TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată) este o taxă indirectă aplicată pe majoritatea bunurilor și serviciilor vândute pentru consum în Uniunea Europeană (UE). Este o sursă majoră de venit pentru guvernele europene, jucând un rol esențial în finanțarea serviciilor publice.

Importanța TVA-ului pentru afaceri și consumatori

TVA influențează prețul final al produselor și serviciilor, având un impact direct asupra deciziilor de cumpărare ale consumatorilor și asupra strategiilor de preț ale afacerilor.

TVA-ul reprezintă o componentă esențială a economiei, afectând atât afacerile, cât și consumatorii în moduri semnificative:

 • Pentru consumatori: TVA-ul adaugă un cost suplimentar la achizițiile de zi cu zi, influențând bugetele personale și comportamentul de cumpărare.
 • Pentru afaceri: TVA-ul afectează calculul prețurilor, competitivitatea pe piață și gestionarea fluxurilor de numerar.
 • Determină prețurile: Includerea TVA-ului în prețul produselor și serviciilor determină nivelul final de preț perceput de consumatori.
 • Influențează strategiile de preț: Afacerile trebuie să își ajusteze strategiile de preț pentru a menține un echilibru între acoperirea costurilor TVA și atragerea clienților.
 • Impact asupra deciziilor de cumpărare: Consumatorii pot fi încurajați sau descurajați să facă anumite achiziții în funcție de nivelul TVA aplicat.
 • Afectează competitivitatea: Diferențele de TVA între țări pot influența deciziile de import-export și competitivitatea pe piețele internaționale.
 • Necesită conformitate fiscală: Atât afacerile locale, cât și cele internaționale trebuie să se conformeze legislației fiscale în materie de TVA, ceea ce implică costuri administrative.
 • Generează venituri pentru guverne: TVA-ul este o sursă majoră de venituri fiscale, finanțând servicii publice esențiale.

 

Cotele de TVA în Europa:

Diferențele în cotele de TVA între țările europene reflectă diversitatea politicilor fiscale și prioritățile economice naționale.

Statul membru Codul țării Rata standard (%) Rata de parcare (%) Rata redusă 1 (%) Rata redusă 2 (%) Rata super-reduită (%)
Austria AT 20 13 13 10
Belgia BE 21 12 12 6
Bulgaria BG 20 9
Cipru CY 19 9 5
Croația HR 25 13 5
Danemarca DK 25
Estonia EE 20 9
Finlanda FI 24 14 10
Franța FR 20 10 5.5 2.1
Germania DE 19 7
Grecia EL 24 13 6
Irlanda IE 23 13.5 9 13.5 4.8
Italia IT 22 10 5 4
Letonia LV 21 12 5
Lituania LT 21 9 5
Luxemburg LU 17 13 13 7 3
Malta MT 18 7 5
Olanda NL 21 9
Polonia PL 23 8 5
Portugalia PT 23 13 13 6
Republica Cehă CZ 21 15 10
România RO 19 9 5
Slovacia SK 20 10
Slovenia SI 22 5 9.5
Spania ES 21 10 4
Suedia SE 25 12 6
Ungaria HU 27 18 5

Cotele de TVA 2023 aplicate în Regatul Unit

Statul membru Codul țării Rata standard (%) Rata de parcare (%) Rata redusă 1 (%) Rata redusă 2 (%) Rata super-reduită (%)
Regatul Unit UK 20 5

Cotele de TVA 2023 aplicate în Elveția

Statul membru Codul țării Rata standard (%) Rata de parcare (%) Rata redusă 1 (%) Rata redusă 2 (%) Rata super-reduită (%)
Elveția CH 7.7 2.5

 

TVA-ul în România

În 2024, România va experimenta modificări semnificative în ceea ce privește cotele de TVA, menținându-se însă constantă la alimente și medicamente, conform declarațiilor Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Aceste schimbări reflectă eforturile guvernului de a echilibra necesitățile economice cu protecția consumatorilor.

Cote standard și reduse

 • Cota standard de TVA rămâne 19%, fără modificări pentru alimente și medicamente.
 • Cota redusă de TVA pentru panourile fotovoltaice va crește de la 5% la 9%.
 • Industria HoReCa va menține o cotă de TVA de 9%.
 • Cota de TVA pentru cluburi, săli de sport și festivaluri va crește semnificativ, de la 5% la 19%.
 • Produsele bio-tradiționale vor vedea, de asemenea, o creștere a TVA-ului de la 5% la 9%.

Excepții și scutiri

 • TVA-ul pentru energia termică va rămâne la 5%.
 • Creșterea cotei de TVA de la 5% la 9% se va aplica și pentru accesul la evenimente sportive, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, precum și pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale cu anumite condiții.
 • O creștere semnificativă a cotei de TVA, de la 5% la 19%, va afecta dreptul de utilizare a facilităților sportive și transportul persoanelor în scop turistic sau de agrement cu mijloace specifice.
 • De asemenea, se va înregistra o creștere a cotei de TVA de la 9% la 19% pentru achiziția de bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat (peste 10g/100g per produs), cu excepția cozonacului și a biscuiților.

Aceste modificări ale cotelor de TVA sunt parte a unei reforme fiscale mai ample, având ca scop alinierea României la practicile și standardele europene, în timp ce se încearcă protejarea sectoarelor vulnerabile ale populației și promovarea unor obiceiuri de consum mai sănătoase.

Impactul TVA asupra economiei

Modificările în cotele de TVA pentru anul 2024 sunt anticipate să aibă un impact mixt asupra economiei românești, influențând atât comportamentul consumatorilor cât și pe cel al afacerilor. Menținerea cotelor reduse pentru necesități esențiale precum alimentele și medicamentele reflectă o încercare de a proteja puterea de cumpărare a populației, în timp ce ajustările în alte sectoare vizează stimularea responsabilității sociale și ecologice.

Schimbările ratelor de TVA în UE pentru 2024

Ratele de TVA în Elveția pentru 2024

 • Rata standard de TVA în Elveția crește de la 7.7% la 8.1%.
 • Prima rată redusă de TVA în Elveția crește de la 2.5% la 2.6%.
 • A doua rată redusă de TVA în Elveția crește de la 3.7% la 3.8%.

Ratele de TVA în 2024 în Republica Cehă

Schimbarea ratelor de TVA în Republica Cehă are loc la ratele reduse. Din 1 ianuarie 2024, Republica Cehă elimină cele două rate reduse de 10% și 15% și le înlocuiește cu o singură rată redusă de 12%.

Schimbarea ratei de TVA în Estonia pentru 2024

Estonia își mărește rata normală de TVA în 2024. Aceasta va crește de la 20% la 22% din 1 ianuarie 2024.

Rata de TVA în Luxemburg pentru 2024

Pentru a combate încetinirea economică datorată crizei COVID și pentru a limita inflația, Luxemburg a decis să reducă ratele sale de TVA în 2023 cu 1 punct. Pentru 2024, acest sistem se oprește și ratele de TVA din Luxemburg vor recâștiga punctul pierdut în 2023. Ratele de TVA vor fi următoarele:

 • Rata normală de TVA va crește de la 16% la 17%.
 • Prima rată redusă va crește de la 7% la 8%.
 • A doua rată redusă de TVA va crește de la 13% la 14%.

Când se aplică ratele de TVA în UE?

Conformitatea cu TVA este o obligație importantă pentru companiile care operează în Uniunea Europeană, atât în B2B, cât și în B2C. Poate fi complexă, dar este important să înțelegem principiile fundamentale pentru a evita penalitățile și pentru a optimiza fiscalitatea companiei.

Pentru vânzările de e-commerce și vânzările pe Marketplace-uri

Dacă vânzătorul de e-commerce realizează vânzări la distanță de peste 10.000 € (pragul general în toate țările UE), atunci vânzătorul trebuie să aplice rata de TVA a țării de livrare.

Exemplu concret:

 • Un comerciant electronic francez vinde o pereche de pantofi cu 100 € unui client german.
 • TVA-ul aplicabil în Germania este de 19%.
 • Comerciantul electronic va trebui să factureze clientului său german 119 €, inclusiv 19 € TVA.
 • Va trebui apoi să remită acești 19 € TVA administrației fiscale germane prin intermediul ferestrei unice OSS sau IOSS.

Ce trebuie să faci dacă cifra de afaceri depășește pragul?

Dacă cifra de afaceri în afara Franței a unui comerciant electronic francez depășește 10.000 € pe parcursul unui an, trebuie să:

 • Aplice rata de TVA aplicabilă în țara de livrare a bunurilor sau serviciilor sale.
 • Se înregistreze la contorul unic OSS/IOSS.
 • Remită TVA-ul colectat prin intermediul ferestrei unice OSS sau IOSS.

Aplicarea ratei de TVA a unei alte țări UE la o vânzare locală

O vânzare locală este considerată atunci când marfa este vândută în țara în care este stocată. În cazul vânzărilor locale, trebuie să aplici rata de TVA din 2024 a țării în care faci vânzarea.

Exemplu:

 • O companie franceză își stochează pantofii în Germania și îi revinde persoanelor fizice din Germania. Pantofii nu părăsesc Germania, deci este considerată o vânzare locală. Obligațiile companiei franceze sunt:
  • Obținerea unui număr de TVA în Germania: Compania franceză trebuie să obțină un număr de TVA în Germania pentru a putea factura TVA clienților săi germani.
  • Aplicarea ratei actuale de TVA germane pentru pantofii săi: Compania franceză trebuie să aplice rata actuală de TVA germană pentru pantofi, care este de 19%.
  • Depunerea declarațiilor de TVA în Germania și remiterea TVA-ului către autoritățile fiscale germane: Compania franceză trebuie să depună declarații de TVA în Germania în fiecare lună sau trimestru, în funcție de regulile aplicabile în Germania. Trebuie, de asemenea, să remită TVA-ul colectat către autoritățile fiscale germane.

Date interesante despre TVA în Europa

 • Luxemburg are una dintre cele mai scăzute cote standard de TVA din UE, de 17%.
 • Ungaria se remarcă prin cea mai mare cotă standard de TVA din UE, de 27%.
 • Multe țări aplică cote reduse pentru bunuri esențiale, cum ar fi alimentele, cărțile și medicamentele.
 • Norvegia, deși nu este membră a UE, aplică o cotă de TVA de 25%, una dintre cele mai ridicate rate din Europa, evidențiind că politica fiscală în materie de TVA nu este uniformă chiar și în rândul țărilor europene apropiate geografic și economic de Uniune.
 • Irlanda oferă o cotă super-reduită de TVA de 4.8% pentru anumite bunuri și servicii, inclusiv pentru agricultură, demonstrând cum guvernele pot utiliza cotele de TVA pentru a susține sectoare economice specifice.
 • Regatul Unit, înainte de Brexit, a fost cunoscut pentru aplicarea ratei zero de TVA pentru o gamă largă de bunuri și servicii, inclusiv alimente, cărți și îmbrăcăminte pentru copii, o politică menită să reducă povara fiscală asupra consumatorilor și să promoveze accesul la produse esențiale.
 • Numele taxei pe valoarea adăugată în Germania este Umsatzsteuer?
spot_img
Articolul precedent
Articolul următor