Poate ca atunci cand va intrebati cat traiesc spermatozoizii va referiti la timpul maxim cat acestia pot supravietui dupa ejaculare dar viata lor incepe cu mult timp inaintea acestui eveniment. Pentru ca spermatozoizii sunt produsi continuu de catre testicule, intre 70 de milioane si 150 de milioane de spermatozoizi pe zi(!), avand nevoie de aproximativ zece saptamani pentru a ajunge la maturitate. Dupa atingerea acestei faze spermatozoizii mai raman pana la doua saptamani intr-o zona de asteptare care se numeste epididim. Daca in decursul celor doua saptamani nu sunt eliminati din corp printr-un act sexual spermatozoizii “invechiti” sunt inlocuiti de generatii noi de spermatozoizi care intra in stadiul de asteptare.

Cu totul alta este durata de viata a spermatozoizilor din momentul in care sunt ejaculati. Cei 3-5 mililitri de sperma eliminata in mod normal intr-o ejaculare contin intre 400 de milioane si 800 de milioane de spermatozoizi, acestia constituind insa doar 5% din volumul spermei, restul fiind apa in care sunt dizolvate saruri minerale, proteine, enzime, vitamine, hormoni ca si substante cu rol nutritiv pentru spermatozoizi si fluide care inlesnesc inaintarea spermatozoizilor prin colul uterin, uter si trompa uterina.

Majoritatea spermatozoizilor mor in primele 5 ore de la patrunderea in vagin, restul de spermatozoizi viabili reusind sa inainteze greoi catre ovul. Viteza spermatozoizilor este de 1-4 milimetri pe minut, calatoria pana la ovul durand intre 45 de minute si pana la aproape 3 ore. Odata ajunsi la destinatie, spermatozoizii rezista pana la 3-5 zile in functie de fertilitatea mucusului cervical in care se afla, timp in care au loc incercarile pentru fecundarea ovulului. (vezi si cum arata sarcina pe saptamani)
 

Vezi si…