Catedrala Notre-DameAflata in inima Parisului pe celebra insula Île de la Cité de pe care a inceput dezvoltarea urbana a capitalei Frantei, catedrala Notre-Dame este considerata o adevarata capodopera de arta arhitectonica, un minunat exemplu de arhitectura gotica franceza, fiind totodata si una dintre cele mai cunoscute catedrale din lume. Este in acelasi timp si una dintre cele mai intunecate catedrale gotice din lume, interiorul gasindu-se intr-o penumbra apasatoare si in acelasi timp mistica.

Constructia catedralei s-a facut pe locul pe care inainte existase o alta, ridicata inca de pe vremea merovingienilor dar despre care episcopul Parisului considera in anul 1160 ca nu-si mai indeplineste functia asa cum trebuie, de “catedrala a regilor Europei”, drept pentru care dupa demolarea aceleia, operatiune care a durat trei ani de zile, a inceput lucrul la constructia unei catedrale noi si impunatoare. Constructia a inceput asadar in anul 1163.

In 1182 a fost sfintit altarul, de asemenea era gata zona de langa altar dedicata corului insa munca la constructia catedralei nu era nici pe departe terminata, zona centrala fiind inca in plina munca de constructie si neexistand inca intrarea din partea vestica a catedralei. Abia in anul 1200 a inceput lucrul la fatada din partea de vest (vizibila in fotografie, cea care include celebrele turnuri ale catedralei) iar rapoarte din anul 1208 prezentau partea centrala (naosul principal) ca fiind aproape finalizata.

In 1225 a fost terminata fatada vestica iar in 1250 turnurile de deasupra acesteia erau construite. Pana in 1260 a fost finalizat si transeptul (naosul transversal care taie in unghi drept naosul principal, dand interiorului aspectul de cruce), urmatorii 85 de ani fiind dedicati finalizarii catedralei si realizarii elementelor decorative, drept pentru care catedrala Notre-Dame a fost terminata abia in 1345, la 182 de ani de la punerea pietrei de fundatie a acestei cladiri magnifice, vizitata anul de circa 13 milioane de oameni.

(Vezi si alte poze din Paris)
 

Vezi si…