Polul Nord
 
Spre deosebire de Polul Sud care este localizat pe o masa de gheata de pe platforma continentala a Antarcticii, Polul Nord este localizat in mijlocul Oceanului Arctic, la suprafata caruia apele pot fi inghetate sau nu in functie de anotimp, de asemenea stratul de gheata, atunci cand este prezent, are o grosime variabila din acelasi motiv enuntat mai devreme si in plus este supus unei miscari continue care determina acumularea de gheata sau spargerea ei in functie de temperaturi si curentii marini.

In aceste conditii nu se poate vorbi de animale ce traiesc la Polul Nord, viata pe banchizele instabile fiind improprie. Ursii polari (Ursus maritimus) care pot fi intalniti in Groenlanda se aventureaza rar dincolo de 82° latitudine nordica din cauza lipsei de hrana. Uneori insa exploratorii au vazut urme de pasi apartinand unor ursi polari in apropierea Polului Nord iar membrii unei expeditii de cercetare din 2006 au vazut un urs polar la doar un kilometru de Polul Nord. De asemenea mai multe exemplare de vulpea polara (Vulpes lagopus) au fost remarcate in zone aflate la aproximativ 60 de kilometri de pol.

Pasari precum pasarea Fulg de zapada (Plectrophenax nivalis), pescarusul arctic (Fulmarus glacialis) si pescarusul cu picioare negre (Rissa tridactyla) au fost vazute la Polul Nord sau in apropierea acestuia dar prezenta lor poate fi pusa pe seama faptului ca aceste pasari obisnuiesc sa urmeze navele si expeditiile umane in zona.

Foca inelata (Pusa hispida) a fost observata la marginea gheturilor de la pol, in acelasi timp in apele oceanului numarul pestilor este foarte redus. O expeditie ruseasca in 2007 a excavat in stratul de noroi de pe fundul oceanului la Polul Nord, descoperind o anemona de mare si cateva specii necunoscute de creveti si amfipode.
 

Vezi si…