Cifra de afaceri este valoarea totala a vanzarilor de produse si servicii realizate de catre o companie/institutie/organizatie pe parcursul unui exercitiu fiscal (perioada de timp bine determinata: de regula an fiscal, 1 ianuarie – 31 decembrie sau 1 aprilie – 31 martie, in functie de tara/piata in care activeaza si legile care reglementeaza acest calendar; dar si trimestru sau semestru). In mod normal cifra de afaceri nu include TVA-ul facturat si incasat de la partenerii economici. Unele companii insa, atunci cand raporteaza cifra de afaceri, considera valoarea incluzand TVA-ul facturat, pentru a face publica o valoare mai mare.

Cifra de afaceri considera veniturile realizate din vanzarea bunurilor livrate si serviciilor prestate, precum si cuantumul lucrarilor executate partenerilor. In acelasi timp cifra de afaceri nu considera rabaturile, remizele si alte forme de reduceri acordate clientilor, veniturile financiare si nici veniturile exceptionale.

Un caz particular al cifrei de afaceri este Cifra de Afaceri critica (minima), care reprezinta valoarea minima a incasarilor companiei/institutiei/organizatiei peste care aceasta incepe sa aiba profit. Daca cifra de afaceri totala (CA) se calculeaza prin insumarea veniturilor realizate de catre agentul economic, cifra de afaceri minima (CAmin) se calculeaza prin insumarea cheltuielilor fixe si cheltuielilor variabile.
 

Vezi si…