celulele stemIn ultimii ani, discutii si intrebari din ce in ce mai frecvente au loc in jurul celulelor stem. Acestea se recolteaza la nastere din sangele de pe cordonul ombilical ce leaga pruncul de mama sau chiar din placenta si se depoziteaza, contra-cost, in banci de celule stem.

Celulele stem au fost descoperite in 1981 in laborator, la soareci, iar abia in 1998 s-a gasit solutia multiplicarii lor in celule diferentiate. Ele sunt celulele-mama ale tuturor celulelor umane, deci organelor si in final organismului. Inca de la formare, embrionul contine celule stem, iar dintr-o singura celula se poate naste un organism complet, deci o clona. Din ratiuni etice, acest lucru nu se intampla, si doar in rare cazuri aleanumitor fertilizari in vitro sunt folosite celule stem.

Oamenii de stiinta sustin ca pot trata, cu ajutorul acestor celule stem, circa 70 de boli, unele chiar foarte grave: cateva tipuri de cancer, printre care cel mamar sau leucemia, tumori grave si in special boli ale sangelui. In teste sunt si alte boli despre care se considera ca ar putea fi tratate cu celulele stem, precum Parkinson si Alzhaimer. In Romania nu au fost folosite pana acum celule stem recoltate la nastere, insa cele prelevate au fost transportate in strainatate pentru a fi folosite in cazul unor copii grav bolnavi. In mod evident, nu este garantata eficienta 100% a acestor celule.

Este bine cunoscut faptul ca nu oricarui copil i se preleveaza la nastere celule stem, ci doar celor ai caror parinti opteaza pentru acest lucru: costurile se situeaza undeva intre cateva sute de euro si pana la 3000 de euro, in Romania. Recoltarea se face de catre medici in momentul nasterii, iar apoi celulele sunt stocate la temperature de aproape -200 de grade Celsius, in vapori de azot lichid.

Denumite si celula susa, celulele stem au proprietatea de a se multiplica in laborator in diverse tipuri de celule, formand apoi tesuturi. Ele se pot dezvolta controlat in celule sanguine, nervoase, hepatice ori miorcardice. In mod obisnuit, in organismul uman exista pe tot parcursul vietii celule stem, iar atunci cand corpul este lezat sau bolnav, ele actioneaza pentru refacerea tesuturilor. Acestea sunt celulele stem adulte.

In vreme ce cercetarile avanseaza, celulele recoltate la nastere sunt limitate la criogenarea timp de cativa ani si pot fi folosite in functie de varsta sau greutatea copilului. In lume sunt cunoscute si cateva cazuri de familii care au optat pentru proceerea unui al doilea copil caruia sa ii preleveze la nastere celule stem cu ajutorul carora sa poata salva copilul mai mare cu probleme grave de sanatate.

Numite de unii miracol medical sau doar marketing de catre altii, celulele stem sunt pana la urma o speranta pentru pacienti si pentru lumea medicala.
 

Vezi si…