Cea mai inalta cladire din Romania este situata in Bucuresti, mai exact pe bulevardul Barbu Vacarescu din sectorul 1, in cartierul Floreasca, in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu si a centrului comercial Promenada Mall. Cladirea se numeste Sky Tower si are nu mai putin de 137 de metri inaltime si 36 de etaje. Fiecare etaj are o suprafata construita de 1.200 de metri patrati, suprafata totala ce poate fi inchiriata fiind de 41.200 de metri patrati. Celor 36 de etaje li se adauga alte cinci niveluri in subteran ce servesc drept parcare pentru masini.

Dincolo de privelistile aferente birourilor aflate la etajele superioare ale cladirii, aceasta dispune si de sali de conferinta si de un restaurant cu vedere panoramica, situate la etajele 35 si 36, deservite de lifturi de mare viteza pentru accesul imediat la facilitati.

Si, mai putin cunoscut, cladirea beneficiaza de optimizari in domeniul consumului de energie, motiv pentru care a si primit certificari din partea a doua institute de specialitate internationale; de asemenea in ceea ce priveste sistemul de climatizare al cladirii, acesta fiind proiectat pentru o climatizare optima chiar si in conditiile unei densitati maxime de partitionare a spatiului de birouri disponibil. Fata de alte cladiri unde climatizarea este proiectata luandu-se in considerare o densitate minima de partitionare a spatiului. Densitatea maxima de partitionare presupune impartirea spatiului in cele mai multe module (incaperi) posibile, acestea avand astfel cele mai mici suprafete disponibile, de aproximativ 15-17 metri patrati. Chiar in ipoteza acestei partitionari a spatiului de birouri, sistemul de climatizare asigura un aport de 100% de aer proaspat, eliminandu-se complet activitatile de adaptare sau suplimentare a climatizarii pentru chiriasii Sky Tower.
 
Sky Tower Bucuresti
 

Vezi si…