Raspunsul la aceasta intrebare il putem da abordandu-l din doua puncte de vedere. Pe de o parte putem raspunde la intrebarea: care este cea mai mica femeie care a trait vreodata (in istoria cunoscuta, verificabila din punct de vedere medical); sau la intrebarea: care este cea mai mica femeie din lume in acest moment, adica in viata. Lasandu-va sa alegeti singuri raspunsul la aceasta intrebare dupa cum sunteti interesati de unul sau altul dintre cele doua puncte de vedere.

Cea mai mica femeie din lumeLa primul dintre ele raspunsul este Lucia Zarate, o mexicanca nascuta in 1864, prima persoana asupra careia s-au facut studii medicale privitoare la afectiunea numita nanism si caracterizata prin statura mult inferioara celei medii. La implinirea varstei de 18 ani, Lucia masura doar 51 de centimetri si avea o greutate de doar 2,1 kilograme, corpul ei refuzand sa mai creasca dupa implinirea varstei de un an. La varsta de 12 ani fetita s-a mutat impreuna cu familia in Statele Unite unde mai multi medici si profesori universitari au examinat-o, deducand ca in afara deficientei de inaltime/greutate, fata era sanatoasa si inteligenta. Drept pentru care a dus o viata aproape normala, castigandu-si existenta prin participarea la expozitii ln care era expusa ea insasi ca obiect de atractie pentru public, apoi ca angajata a unei trupe de circ. Lucia Zarate a trait pana la varsta de 26 de ani, in ianuarie 1890, la doua saptamani dupa ziua sa de nastere, trasurile circului pentru care lucra ramanand intepenite in zapada in muntii din Sierra Nevada, ceea ce i-a cauzat hipotermie si astfel sfarsitul vietii.

Cea mai mica femeie din lumeIn ceea ce priveste cea mai mica femeie din lume care traieste in prezent, aceasta este Jyoti Amge, o indianca nascuta la 16 decembrie 1993. Inaltimea ei este de doar 62,8 centimetri, fiind recunoscuta drept cea mai mica femeie din lume inclusiv de Cartea Recordurilor in 2011 la implinirea varstei de 18 ani, necesara unei astfel de omologari din partea celebrei publicatii. Jyoti este mai scunda chiar decat un copil de doi ani, ceea ce nu a impiedicat-o sa joace in filme de la Bollywood, cariera ei numarand pana in prezent doua aparitii, adolescenta dorindu-si sa joace in continuare in filme si de ce nu, chiar la Hollywood. Activitatea ei de baza in aceasta perioada este insa colindarea lumii alaturi de echipa Cartii Recordurilor pentru promovarea publicatiei, viata ei din prezent, incluzand aici haine, bijuterii, chiar si patul, fiind create pe masura ei si purtate in bagaj.
 

Vezi si…