Pietrele runice reprezintă una dintre cele mai fascinante artefacte ale epocii vikingilor, acestea purtând inscripții realizate cu ajutorul runelor, cel mai vechi alfabet cunoscut în Scandinavia.
Află că cea mai veche piatră runică din lume a fost descoperită în Norvegia, datând de aproximativ 2000 de ani, fiind un tribut adus unei persoane îngropate acolo. Această descoperire remarcabilă a avut loc lângă lacul Tyrifjorden, nord-vest de Oslo.
Ce este o piatră runică?
O piatră runică este o piatră pe care sunt gravate inscripții folosind un sistem de scriere alcătuit din semne numite rune. Runele (în proto-nordică: ᚱᚢᚾᛟ runo) reprezintă unul dintre cele mai vechi alfabete cunoscute, utilizate în special de popoarele germanice în perioada preistorică și în Evul Mediu.
Există mai multe alfabete runice, provenind din diverse regiuni și perioade. În unele alfabete, runele puteau reprezenta sunete individuale (foneme), iar în altele cuvinte sau termeni întregi. De asemenea, runele au mai fost folosite și ca cifre sau semne cu semnificații magice.
Pietrele runice conțineau de obicei inscripții realizate prin gravarea acestor rune. Ele erau confecționate din materiale precum gresie, granit sau alte roci dure pentru a rezista eroziunii în timp.
Principala utilizare a pietrelor runice era ca monumente funerare sau commemorative, fiind ridicate pentru a cinsti memoria unor persoane decedate. Unele pietre conțineau mesaje, povești sau omagii aduse celui comemorat.
Cu excepția unei scurte faze în Scandinavia, runele nu au fost folosite în mod curent de oameni pentru comunicarea scrisă zilnică.
Cele mai vechi pietre runice cunoscute până recent datau din secolele 3-4 d.Hr., dar recent în Norvegia a fost descoperită o piatră care ar data chiar din secolul 1 d.Hr. Pietrele runice sunt găsite cel mai adesea în regiunile scandinave precum Suedia, Norvegia, Danemarca, dar și în zone populate de vikingi ca Islanda, Groenlanda sau Anglia.
Pietrele runice sunt importante artefacte arheologice care oferă informații prețioase despre limbile, credințele, obiceiurile și sistemele de scriere ale culturilor vechi germanice și scandinave.
Arheologii au descoperit cea mai veche piatră runică din lume, gravată între anul 1 și 250 d.Hr.
Norvegia este țara în care a fost descoperită această veche relicvă a civilizației umane, demonstrând că pietre runice ar putea fi mai vechi decât se credea anterior.
Date interesante:
- Piatra runică a fost descoperită în toamna anului 2021 lângă lacul Tyrifjorden, la nord-vest de Oslo.
- Este un bloc de gresie brună, de aproximativ 30 de centimetri, gravat cu aproape două milenii în urmă.
- Datarea oaselor și a lemnului carbonizat găsite într-un mormânt de lângă piatră sugerează că aceasta a fost gravată între anul 1 și anul 250 d.Hr.
- Inscripția formează cuvântul “idiberug”, probabil un omagiu adus persoanei înhumate în acel mormânt.
- Descoperirea demonstrează că unele pietre runice ar putea fi mai vechi decât se credea anterior, când se considera că primele pietre runice din Norvegia și Suedia au apărut în anii 300 sau 400 d.Hr.
Arheologii norvegieni au făcut o descoperire excepțională care redefineşte istoria runelor, cel mai vechi alfabet cunoscut din Scandinavia. Pe un câmp funerar descoperit în toamna anului 2021 lângă lacul Tyrifjorden, situat la nord-vest de capitala Oslo, în timpul lucrărilor de construcţie a unei linii de cale ferată, a fost găsit un bloc de gresie brună, de aproximativ 30 de centimetri, gravat cu inscripții runice.
Gravate de obicei pe morminte, mai ales în epoca vikingilor, pietrele runice conțin inscripții alcătuite din rune. Descoperirea de la Tyrifjorden este deosebit de importantă deoarece datarea oaselor și a lemnului carbonizat găsite într-un mormânt de lângă piatră sugerează că aceasta a fost gravată între anul 1 și anul 250 e.n., cu câteva secole înaintea celor mai vechi astfel de pietre cunoscute până în prezent.
“Este un vis pentru runologi”, a precizat Muzeul de Istorie Culturală al Universității din Oslo , care va expune piatra runică. “Credeam că primele pietre runice din Norvegia și Suedia au apărut în anii 300 sau 400 (e.n.), dar se dovedește că unele pietre runice ar putea fi mai vechi decât se credea anterior”, a comentat runologul Kristel Zilmer.
Utilizate de mai multe popoare pregermanice, runele au o origine învăluită încă în mister. Transcrisă în alfabetul latin, inscripția descoperită pe piatra din Tyrifjorden – care ar putea fi contemporană cu Iisus Hristos – formează cuvântul “idiberug”, probabil un omagiu adus persoanei înhumate în acel mormânt.
“Este o descoperire unică”, a adăugat Kristel Zilmer, confirmând importanța excepțională a acestei pietre runice, cea mai veche din lume, care dovedeşte că aceste inscripții funerare ar putea avea o istorie mult mai îndelungată decât se credea până acum.
❓&💡
Care este cea mai veche piatră runică din lume?
Cea mai veche piatră runică din lume a fost descoperită în Norvegia. Ea a fost găsită în apropierea orașului Oslo, fiind confecționată din gresie. Piatra runică este expusă în Muzeul de Istorie Culturală din Oslo.
Cine a descoperit cea mai veche piatră runică?
Această piatră runică a fost descoperită de arheologii norvegieni într-un bloc de gresie brună. Ea are aproximativ 30 de centimetri și a fost datată în jurul anului 2021.
Care este istoria culturală din Oslo legată de pietrele runice?
Pietrele runice au o istorie culturală din Oslo bogată. Ele reprezintă un element important al patrimoniului cultural al regiunii și sunt studiate de runologul Kristel Zilmer. Aceste artefacte pot oferi informații valoroase despre trecutul regiunii.
Cum au apărut primele pietre runice în Scandinavia?
Pietrele runice au apărut în Scandinavia în jurul anilor 300 sau 400. Ele sunt gravate cu rune, un vechi alfabet cunoscut. Unele dintre aceste pietre sunt aproximativ 30 de centimetri și pot fi găsite de-a lungul liniilor de cale ferată.