Ceai de iasomieDin cele peste 200 de specii de iasomie, una singura traieste in Europa, in zona mediteraneana. 43 de specii se gasesc in China iar alte peste 150 de specii de iasomie isi au arealul de crestere in zonele tropicale si subtropicale din Africa, Asia, Australia si insulele oceanului Pacific. Specifica Europei este doar Jasminum grandiflorum, originara din Iran, naturalizata si perfect adaptata regiunii Catalunya din Spania.

Numele de iasomie vine de la cuvantul persan Yasameen care inseamna “dar de la Dumnezeu”. O planta de iasomie tinuta aproape aduce cu sine mai multe beneficii, parfumul florilor iasomiei relaxand si alungand astfel stresul si atenuand depresia. Mai mult, stimuleaza creativitatea, mai ales in zona exprimarii artistice, sporeste increderea dar atentie, poate avea si un efect euforic. Ceaiul de iasomie este de asemenea foarte cautat, putand vedea mai jos de ce:

Ceai de iasomie – beneficii

Nu doar parfumul florilor de iasomie este foarte apreciat, ci si parfumul ceaiului de iasomie. Efectul sedativ al acestui parfum reduce anxietatea atunci cand aceasta afecteaza starea unei persoane. Consumul ceaiului de iasomie duce la relaxarea organismului, la inlaturarea eventualelor stari de depresie, reducerea stresului dar si a asteniei aferenta unei zile de lucru incarcate, revigorand organismul. Sporeste increderea, in acelasi timp diminueaza frica. Migrenele sunt si ele vizate prin consumul ceaiului de iasomie, acesta indepartand puternicele dureri de cap. Sistemul nervos central este asadar in mijlocul efectelor benefice pe care acest ceai le aduce odata cu consumarea sa.

Nu doar sistemul nervos central ci si cel digestiv beneficiaza de pe urma iasomiei, ceaiul preparat din aceasta planta ajutandu-i ce cei care sufera de pe urma unor intoxicatii alimentare prin distrugerea bacteriilor ingerate impreuna cu alimentele si care, stabilite la nivelul tubului digestiv, ar putea declansa diverse boli.

Gustul dulce natural al ceaiului de iasomie face ca nevoia de indulcire a ceaiului cu zahar ori cu miere sa dispara, astfel reducandu-se consumul de zaharuri. In plus, accelereaza metabolismul, ceea ce inseamna ca poate fi folosit, uneori cu succes, in cazul persoanelor care urmeaza un regim de slabire. De asemenea regleaza circulatia sangelui, evitand astfel scaderi sau cresteri bruste ale tensiunii, normalizand-o, si reducand riscul aparitiei de accidente vasculare prin reducerea riscului de aparitie a chegurilor de sange.

Si la nivelul pielii poate fi folosit ceaiul de iasomie, desi aici este mai potrivit uleiul de iasomie, persoanele cu ten gras ori cu tendinta de ingrasare putand folosi acest ceai in cosmetica pentru ca are un rol semnificativ in reglarea sebumului.

Vorbeam mai sus de inlaturarea migrenelor dar ceaiul de iasomie poate fi consumat in cazul mai multor tipuri de dureri, avand rol analgezic, antimigrenos dar si antiinflamator la nivelul articulatiilor, de asemenea antiviral, putand fi consumat cu succes in special in timpul iernii cand organismul este mai sensibil si mai expus virozelor respiratorii, gripelor sau guturaiului.

La nivel teoretic, nefiind trase inca concluzii definitive in urma cercetarilor desfasurate pana acum, ceaiul de iasomie ar putea reduce nivelul colesterolului, de asemenea ar putea duce la evitarea unor complicatii pentru acele persoane care urmeaza un regim alimentar gras. Ceaiul de iasomie bogat in antioxidanti ar putea incetini dezvoltarea numarului de celule canceroase din corpul omenesc, si in aceasta zona derulandu-se in continuare studii pentru a se vedea in ce masura iasomia ar putea fi folosita pentru vindecarea cancerului.

Ceai de iasomie – indicatii

Ceaiul de iasomie nu trebuie baut pe stomacul gol, in caz contrar putandu-va astepta la aciditate la stomac. E bine asadar ca inaintea consumului de ceai de iasomie sa consumati macar putina hrana, fie si o masa frugala. De asemenea e bine sa nu consumati acest ceai inainte de culcare, in functie de organismul fiecaruia putand produce insomnie.

Atunci cand preparati ceai de iasomie apa trebuie neaparat sa fiarba in momentul in care adaugati frunze si/sau flori de iasomie (2 lingurite de flori/frunze la 250 de mililitri de apa), lasand apa in clocot pentru inca cateva minute, apoi vasul acoperit in jur de 15 minute pentru ca infuzia sa fie perfecta. Dupa prepararea ceaiului e bine insa sa il consumati destul de repede, pentru a nu isi pierde din proprietati. Tratamentele pe baza de ceai de iasomie trebuie limitate la cel mult 20 de zile, intre doua astfel de tratamente trebuind facuta o pauza de cel putin doua saptamani.

Ceai de iasomie – contraindicatii

Perioada sarcinii este una sensibila pentru femei asa incat in lunile de sarcina consumul ceaiului de iasomie ar trebui evitat sau, daca nu este posibil, sa fie facut cu moderatie pentru a nu afecta evolutia naturala a fatului prin dezvoltarea unor anomalii. Si dupa nastere trebuie evitat o perioada, este vorba de cea in care mama alapteaza, astfel incat compusii din ceaiul de iasomie sa nu ajunga la bebelus prin lapte.

Consumul excesiv prin depasirea dozei recomandate ori a perioadei de tratament poate avea efecte negative asupra organismului care ajunge sa reactioneze invers fata de beneficiile de baza ale ceaiului: somnolenta, moleseala, dureri abdominale, chiar disfunctii renale si scaderea imunitatii.

Ceaiul de iasomie nu va fi consumat de persoanele care sufera de boli precum ulcer gastric, ulcer duodenal sau hiperaciditate gastrica. De asemenea utilizarea lui va fi intrerupta in perioadele in care sistemul imunitar este slabit, ceaiul putand accentua aceasta deficienta.

Ceai de iasomie – pret

In functie de producator si modul de ambalare, pretul ceaiului de iasomie variaza, putand fi gasit de asemenea si in combinatii cu alte variante, de exemplu cu ceaiul verde. Puteti gasi ceai de iasomie atat la 5,90 lei pentru 20 de pliculete a 2 grame, cum puteti gasi si la pretul de 11,9 lei ambalat vrac 70 de grame sau 16,9 lei pentru 100 de grame in pliculete de 2 grame.
 

Vezi si…