Cel mai bătrân copac din lume: mărturii despre pinul Bristlecone din Marele Bazin
Cu toții știm că arborii pot trăi vieți foarte lungi. Nu este o surpriză faptul că aceștia trăiesc în mod obișnuit mai mult decât oamenii și poate mai mult decât majoritatea lucrurilor de pe planetă.
Arborii pot trăi între 100 de ani și mai mult de câteva mii de ani, în funcție de specie. Cu toate acestea, există o specie care îi depășește pe toți: pinul Bristlecone din Marele Bazin (Pinus longaeva). Marele Bazin, locul unde trăiesc pinii bristlecone, se află în vestul Statelor Unite ale Americii, în partea de vest a continentului nord-american.Acesta a fost declarat cel mai bătrân copac existent, atingând vârsta de peste 5000 de ani.
Succesul pinului Bristlecone în a trăi o viață atât de îndelungată poate fi atribuit condițiilor aspre în care trăiește. Temperaturile extrem de reci, cuplate cu vânturi puternice, alături de o rată lentă de creștere, duc la formarea unui lemn dens. Asta înseamnă că în anumite perioade creșterea este atât de lentă încât nici măcar nu formează un inel.
Datorită creșterii lente și lemnului dens, pinul bristlecone este rezistent la insecte, ciuperci, putrezire și eroziune. Lipsa vegetației din zonele unde cresc acești pini înseamnă că incendiile de pădure îi afectează foarte rar. Acești arbori cu creștere lentă pot atinge o înălțime de 15 metri și un diametru al tulpinii de 3,9 metri. Chiar și fascinantele conuri ale acestor copaci pot trăi până la 30 de ani. Astfel își conservă energia neproducând altele noi în fiecare an. Are nevoie de aproximativ 2 ani pentru ca un con de pin bristlecone să ajungă la maturitate, ceea ce este unic printre arborii din familia coniferelor. Pinul bristlecone își primește numele de la solzii conurilor care par a avea o brișcă asemănătoare unei gheare.
Cel mai mare semn de întrebare atunci când am aflat despre pinul bristlecone și viața lui excepțional de lungă a fost cum a determinat cineva că acest copac este cel mai bătrân copac. Cea mai simplă modalitate de a determina vârsta unui copac este dendrocronologia. Dendrocronologia este știința datării inelelor de creștere ale arborilor, o practică utilizată de aproximativ 500 de ani.
O modalitate de a determina vârsta unui copac este să îl tai aproape de bază și să numări inelele, dar evident nimeni nu ar tăia un copac care are posibilitatea să aibă mii de ani!
Așadar, cum poți determina vârsta unui copac fără să-l omori? Vestea bună este că există o modalitate și anume Burghiul Pressler(burghiul de creștere). Acesta poate fi introdus în centrul unui copac, extras și scoate un cilindru subțire din trunchi care conține toate inelele, permitând astfel determinarea precisă a vârstei. Aceasta ar fi cea mai bună metodă de a determina vârsta unui copac vechi de mii de ani, fără a-l tăia, cum ar fi pinul bristlecone.
O altă metodă foarte costisitoare este calcularea vârstei lemnului prin măsurarea concentrației de Carbon 14, dar se folosește în special pentru copacii seculari ce au cavități interioare.
Călătorind în California, Utah sau Nevada în Munții Albi sau Munții Inyo poți vedea aceste minuni antice.
Informații interesante despre pinul Bristlecone
- Cel mai bătrân pin bristlecone are peste 5000 de ani
- Trăiește în climat extrem de aspru și friguros
- Are o rată foarte lentă de creștere, mai puțin de 1/100 dintr-un centimetru pe an
- Rezistă la insecte, ciuperci, putrezire și eroziune datorită lemnului dens
- Conurile pot trăi până la 30 de ani
- Are nevoie de 2 ani ca un con să ajungă la maturitate
- Poate ajunge până la 15 metri înălțime
- Diametrul tulpinii poate depăși 3,9 metri
- Vârstele sunt determinate cu ajutorul Burghiul Pressler(burghiului de creștere)
Un alt copac, numit Methuselah (Matusalem), care face parte din aceeași specie de pin, trăiește în Munții Albi din California și are o vârstă estimată la 4.846 de ani. Acesta din urmă a fost considerat până în 2012 cel mai bătrân copac în viață din lume.
În Parcul Național Alerce Costero din Chile se găsește un alt copac, Gran Abuelo (Străbunicul), care are o vârstă de aproximativ 3.650 de ani.
Astfel, deși există mai mulți arbori cu vârste remarcabile, pinul Bristlecone din Marele Bazin este recunoscut ca fiind cel mai bătrân copac din lume, conform datelor științifice disponibile.