La aceasta intrebare avem doua raspunsuri. Pe de o parte pentru ca avem un cel mai lung cuvant romanesc din dictionarul explicativ, pe de alta parte pentru ca exista un cuvant inca mai lung, care nu este prezent in DEX dar oficial face parte din limba romana. Lipsa lui din DEX nu este anormala, existand o multime de cuvinte romanesti care se gasesc doar in dictionarele de specialitate (dictionar de termeni medicali, tehnic, juridic, etc). Iata deci cele doua cuvinte:

Cel mai lung cuvant romanesc prezent in dictionarul explicativ al limbii romane este:

Electroglotospectrografie (25 litere)

si desemneaza o “metoda de stabilire a compozitiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obtinute cu electroglotograful”. Daca deschideti DEX-ul la paginile cuvintelor care incep cu “Electro” veti mai gasi si alte asemenea cuvinte neobisnuit de lungi si neuzuale.

Dar cel mai lung cuvant din limba romana este:

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza (44 litere)

si este numele unei boli de plamani ce poate fi provocata de inhalarea unor cantitati semnificative de praf de siliciu vulcanic. Acest praf se depune pe bronhii si afecteaza, de multe ori iremediabil, functionarea plamanilor la parametri normali.

Daca sunteti curiosi sa vedeti si alte anomalii lingvistice va invitam sa vedeti care sunt cele mai lungi cuvinte din romana si engleza, unde gasiti mai multe exemple de cuvinte din limba romana, de asemenea cele mai lungi dar si cele mai scurte denumiri geografice din Romania, cele mai lungi cuvinte din engleza (cu masivul cuvant format din 189.819 litere, precum si cea mai lunga si cea mai scurta denumire geografica din lume.
 

Vezi si…