Nu Amazonul este cel mai lung fluviu din lume daca acesta este primul nume care v-a venit in minte. La cei 6.440 de kilometri ai sai Amazonul este doar al doilea ca lungime. Primul, cel mai lung fluviu din lume este Nilul, in Africa, a carui lungime este de 6.758 de kilometri de la izvorul sau cel mai departat pana la varsare.

Cateva rauri (Kagera, Ruvyironza, Nyabarongo) se varsa in lacul Victoria, cel mai mare lac din Africa, considerat deseori dar in mod eronat ca fiind izvorul Nilului, apoi cursul apei mai formeaza alte doua lacuri de mai mici dimensiuni, Kyoga si Albert, inainte sa porneasca hotarat catre nord si Marea Mediterana. Pe aceasta prima portiune fluviul poarta numele de Nilul Alb, dupa confluenta cu Nilul Albastru care izvoraste din Etiopia, cursul de apa purtand unicul nume: fluviul Nil.

Bazinul hidrografic al Nilului acopera o suprafata de aproximativ 3.250.000 kilometri patrati, aproximativ 10% din suprafata Africii(!). Latimea maxima a fluviului este de nu mai putin de 2,8 kilometri iar la varsarea in Mediterana debitul sau este de 5.100 metri cubi pe secunda.

Revenind la fluviul sud-american, chiar daca este mai putin lung decat Nilul, Amazonul poate fi considerat si pe buna dreptate drept cel mai mare fluviu din lume, bazinul sau hidrografic acoperind 7.050.000, de peste doua ori mai mare decat cel al Nilului, debitul sau la varsarea in Oceanul Atlantic fiind de, atentie.. 209.000 metri cubi pe secunda.

Stiati ca in Egiptul Antic crocodilii erau venerati ca zei? Iata detalii


Iata mai jos fotografia bazinului hidrografic al Nilului, realizata de NASA
Fluviul Nil

 

Vezi si…