Cel mai mare iaht din lume
 
Nu vorbim aici despre navele de croaziera, acestea fac parte dintr-o alta clasa de nave maritime, ci de iahturi private, destinate uzului personal chiar daca prin acesta se poate intelege si un numar de pasageri usor comparabil cu cel al unui avion de mari dimensiuni. Cel mai mare iaht din lume se numeste Azzam si a fost lansat la apa de curand, in data de 5 aprilie 2013, dupa o munca de proiectare, constructie si dotare a lui ce s-a intins pe patru ani de zile, dintre care un an pentru proiectarea lui, restul de trei ani fiind necesari pentru construirea iahtului in santierul naval al companiei germane L├╝rssen, unul dintre cei mai cautati producatori de iahturi de lux si nave de croaziera si militare din lume. Pretul sau? 600 de milioane de dolari.

La cei 180 de metri lungime ai sai, Azzam este cel mai mare iaht din lume, depasind iahtul Eclipse (163,5 metri) al magnatului rus Roman Abramovici, iahtul Dubai (162 metri) al lui Mohammed bin Rashid Al Maktoum, primul ministru al Emiratelor Arabe Unite, sau iahtul Al Said (155 metri) al sultanului Omanului, Qaboos bin Said Al Said. Sa dezvaluim si numele proprietarului lui Azzam, este vorba de seicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan, nimeni altul decat presedintele Emiratelor Arabe Unite. Era si ilogic sa aiba un iaht mai mic decat cel al prim-ministrului sau, nu-i asa?

In ciuda lungimii sale impresionante, pescajul iahtului (partea sa care se gaseste in apa) are o inaltime neobisnuita, de doar 4,3 metri, mentionata in mod expres in cerintele initiale pentru a permite iahtului deplasarea cu viteza mare in apele calde si putin adanci din jurul Emiratelor. Legat de viteza, Azzam poate inainta lejer prin valuri cu o viteza de 31,5 noduri, adica 58,3 kilometri pe ora(!), datorita puterii furnizate de doua turbine pe baza de gaz si doua motoare diesel a caror putere insumata este de 70 MW (94.000 cai-putere!).

Pasagerii iahtului, invitatii seicului, vor putea petrece in salonul principal al iahtului, masurand el singur 29 de metri lungime si 18 metri latime, un spatiu in care nu exista niciun stalp de sustinere, pentru a se odihni apoi in cele 50 de apartamente de la bordul vasului, inconjurati de facilitati de top si amenajari de lux realizate de un italian, arhitect si designer de interior care de 22 de ani amenajeaza locuinte de lux in Emiratele Arabe Unite.

 

Vezi si…