Cel mai mare lac din lume
 
Cel mai mare lac din lume este… Marea Caspica. Nu va lasati indusi in eroare de catre denumirea sa, apelativul de “Mare” l-a primit datorita dimensiunii sale extraordinare, altfel este doar un lac. Cel mai mare din lume, e drept, dar un lac. Nu comunica cu nicio alta mare si nici cu oceanul planetar, sursele sale de apa fiind cele 130 de rauri si fluvii care se varsa in Marea Caspica si in special Volga, Ural, Terek si Emba care contribuie cu aproximativ 90% din volumul de apa care ajunge in lac. Caldurile semnificative din regiune fac insa ca o mare parte din apa sa se evapore, ceea ce mentine nivelul apei relativ constant.

Suprafata Marii Caspice este de 371.000 de kilometri patrati iar adancimea maxima a fost determinata ca fiind 1.025 de metri. Volumul de apa din acest cel mai mare lac din lume este, atentie, 78.200 kilometri cubi. Da, ati citit bine, peste 78.000 de kilometri(!) cubi de apa.

Lungimea maxima a lacului este de aproximativ 1.030 de kilometri (pentru comparatie distanta de la Constanta la Arad este de 780 de kilometri) iar latimea sa maxima este de 435 kilometri. Lungimea malurilor sale este de aproximativ 7.000 de kilometri, aceasta variind in functie de nivelul apei din lac. In prezent apa de la suprafata se gaseste la 28 de metri sub nivelul oceanului planetar.

Orice alt lac de pe Pamant e la mare distanta de Marea Caspica, de exemplu al doilea cel mai mare lac din lume dupa suprafata este Lacul Superior dintre Statele Unite si Canada ce acopera o arie de 82.400 de kilometri patrati iar al doilea cel mai mare lac din lume dupa volum este lacul Baikal ce contine 23.600 kilometri cubi de apa.

In ceea ce priveste adancimea exista doua lacuri si mai adanci decat cei 1.025 de metri ai Marii Caspice, este vorba de lacul Baikal din Rusia ce are o adancime maxima de 1.637 metri si de lacul Tanganyika din Africa a carui adancime maxima este de 1.470 metri.
 

Vezi si…