Cel mai mare lac din Romania
 
La cei 415 kilometri patrati ai sai Lacul Razim este de departe cel mai mare lac din Romania. Pentru comparatie, lacul Bicaz are o suprafata de doar 32,6 kilometri patrati iar lacul Vidraru are doar 8,93 kilometri patrati. In ciuda suprafetei sale imense, adancimea maxima a lacului Razim (cunoscut si sub numele de lacul Razelm) este de doar 2,8 metri.

In trecut (mai exact in antichitate) zona actuala a lacului era un golf maritim in care pestii din Marea Neagra veneau ca sa depuna icrele. Aluviunile aduse de catre fluviul Dunarea si care au determinat extinderea Deltei Dunarii catre est, de asemenea modificarea curentilor litorali din Marea Neagra odata cu inaintarea deltei au dus la depunerea de aluviuni pe platoul maritim dintre Delta Dunarii si podisul Dobrogei, aluviuni care in timp au dus la inchiderea vechiului complex lagunar, proces finalizat odata cu indiguirile realizate in anii 80 ai secolului trecut, transformand golful intr-un lac inchis.

Apa lacului si-a schimbat in timp salinitatea, lacul Razim devenind un lac de apa dulce, in principal datorita faptului ca primeste apa dulce din Dunare prin bratul Sfantu Gheorghe si prin canalele Dunavat si Dranov.
 

Vezi si…