Elefantul de padureDupa volum, de departe, cel mai mare mamifer terestru este elefantul african. Dupa inaltime, cum era de asteptat, este girafa. Referindu-ne la aceste animale ca specii catre traiesc in zilele noastre. Dar intuind ca intrebarea se refera de fapt la cel mai mare mamifer terestru care a trait pe Pamant atunci lucrurile se schimba iar titlul de cel mai mare mamifer terestru din toate timpurile se duce catre elefantul de padure, pe numele sau stiintific Mammuthus meridionalis. O specie demult disparuta, perioada in care acest animal a trait pe Pamant fiind intre 2,5 milioane de ani in urma si 1,5 milioane de ani in urma, arealele populate gasindu-se in Europa (Spania, Franta, Italia) si Asia Centrala (Kazakhstan, Turkmenistan, Uzbekistan).

Ei bine, acest animal atingea, atentie, pana la 5 metri inaltime (masculii; femelele ajungand pana la aproximativ 4 metri inaltime) si o greutate de pana la 10 tone. Pentru comparatie, cel mai mare elefant din lume, impuscat in 1974, masura 3,96 metri inaltime, media elefantilor africani situandu-se in jurul a 3,3 metri inaltime si 5,5 tone greutate. Girafele din zilele noastre masoara si ele pana la 5,5 metri inaltime dar greutatea lor rareori depaseste o tona. Daca va ganditi cumva la mamuti, acestia pareau probabil niste pui pe langa elefantii de padure, dimensiunile lor ajungand pana la 3,4 metri inaltime si pana la 6 tone.

Coltii erau extrem de lungi, pana la 3 metri, si rasuciti spre interior, alimentatia lor fiind ierbivora, bazata pe frunze de stejar, frasin si fag precum si arbusti, ceea ce denota ca in acea perioada clima era mai calda decat in prezent, motiv pentru care pielea era acoperita doar cu un strat subtire de blana nu foarte deasa.
 

Vezi si…