Cel mai mare peste din lume
 
Denumirea lui poate parea ciudata pentru ca in fapt el nu este un cetaceu ci face parte din familia pestilor, dar cel mai mare peste din lume este rechinul balena. Dimensiunile sale sunt impresionante, cel mai mare exemplar capturat si masurat avand nu mai putin de 12,65 metri lungime si o greutate de 21,5 tone(!). Nu sunt straine relatari despre rechini balena ce ar masura mai mult de 14 metri lungime si avand probabil peste 30 de tone dar acestea sunt neconfirmate pana la capturarea unor astfel de exemplare.

Cele cateva sute de rechini balena prinsi si inregistrati au aratat valori destul de diferite: o lungime medie a exemplarelor acestei specii este de 9,7 metri iar greutatea lor este undeva in jurul a 9 tone. Oricum sunt imensi, nu-i asa?

Rechinul balena traieste in toate marile tropicale ale lumii, fiind vazuti atat in Belize cat si in Australia, atat in India cat si in Filipine, Mexic sau Madagascar. In ciuda numelui sau fioros este un peste bland, incapabil sa atace ori sa sfasie prada de orice fel. De altfel motivul este simplu: nu are dinti, in schimb are o gura imensa in care intra, asemenea balenelor, plancton, alge, krill si pesti de mici dimensiuni.
 

Vezi si…