Daca doriti sa vindeti sau sa inchiriati o cladire sau un spatiu din proprietatea dumneavoastra, incepand cu acest an aveti obligativitatea de a detine un certificat energetic ce arata din ce clasa energetica face parte cladirea. Incadrarea intr-o clasa energetica superioara (clasa de performanta energetica A) face ca sansele de vanzare si/sau inchiriere sa creasca alaturi de obtinerea unui pret mai bun.

Odata cu promulgarea legii certificatelor energetice, Legea 372/2005, obtinerea unui certificat energetic devine obligatorie. Obligativitatea obtinerii acestui certificat energetic revine tuturor celor ce detin si exploateaza locuinte unifamiliale, birouri, blocuri de locuinte, spitale, hoteluri, cladiri de invatamant, restaurante, cladiri pentru servicii de comert, constructii destinate activitatilor sportive sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie. Acest document trebuie prezentat la inchirierea sau vanzarea spatiului detinut. De mentionat ca acest document este unul cu caracter informativ, care are rolul de a informa si dovedi performanta energetica a cladirii.

Pentru acest certificat energetic s-au stabilit 7 clase energetice, cu note de la A la G, avand fiecare un punctaj de la 1 la 100 ce cuprind mai multi parametri.

Principalele criterii luate in calcul la stabilirea acestor clase energetice sunt:
– Tipul de zidarie
– Grosimea peretilor
– Starea subsolului
– Tipul de acoperis
– Tipul si constructia scarilor
– Starea coloanelor de incalzire
– Performanta sistemului de aerisire si a celui de incalzire

Deasemenea se mai mentioneaza in metodologia de calcul a performantei energetice a cladirilor urmatoarele elemente: anveloparea cladirii, compartimentarea interioara, etanseitatea la aer. Se urmareste performanta oferita de instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum, inclusiv caracteristicile in ceea ce priveste izolarea acestora cat si instalatia de climatizare, ventilatia. Un factor de urmarit este pozitia si orientarea cladirilor, inclusiv parametrii climatici exteriori.

Aceste informatii se obtin din documentatia cladirii (avize, planuri) cat si prin deplasarea la fata locului a unui auditor autorizat. Se vor lua in calcul si consumurile lunare sau anuale de apa calda si energie pentru incalzirea imobilului. Stabilirea performantei energetice a cladirii nu este folositoare numai in situatiile de vanzare/cumparare ci, in primul rand, la stabilirea gradului de eficienta energetica a cladirii pentru a putea demara un plan de economisire.

Preturile acestor certificate energetice (certificate de performanta energetica) sunt accesibile in special pentru garsoniere si apartamente, crescand pentru case si vile. Pentru a obtine un astfel de certificat energetic in Bucuresti poti lua legatura cu persoanele autorizate si poti afla ce acte iti sunt necesare si pasii ce trebuie parcursi.
 

Vezi si…