Chitara acusticaTe-ai hotarat sa iti cumperi o chitara acustica? Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand pornesti demersul de achizitie pentu acest tip de instrumente muzicale, indiferent ca te duci la magazinul Muzica sau la un guitar shop specializat, dincolo de bugetul disponibil care este, sa zicem asa, factorul limitativ intr-o astfel de achizitie sau, de ce nu, cel care iti deschide poarta catre perfectiunea sunetului. Pentru un buget decent insa, prin decent intelegand un buget care porneste de la minim 400-500 de euro, cu o medie de 700 de euro, poti avea sansa sa gasesti modele excelente la majoritatea brandurilor existente in piata in aceasta zona de pret.

Sunetele sunt principala calitate asa incat presupunem ca vei urmari, testand modelele pe care le gasesti in magazine, ca acestea sa ofere sunete calde, care asigura melodicitate, armonii delicate dar in acelasi timp si un bass puternic dintr-un corp solid de chitara. Verifica stabilitatea corzilor dupa acordare, chitara trebuind sa ramana acordata cat mai mult timp pentru a fi ferit de distornionarea sunetelor pe care vei vrea sa le produci in timpul cantarilor tale.

Nu uita insa sa te asiguri si de detalii ce pot scapa in graba si emotia cumparaturii unui instrument muzical, precum tara de origine, unde este chitara fabricata; culoarea, gandindu-te in principal la locul in care va veti pune amandoi in lumina calitatile, posibilele decoruri de care vei avea parte si cu care va trebui sa fii in armonie; disponibilitatea husei de protectie, daca este cumva inclusa in pret sau nu; corzi de rezerva ideal incluse in pretul initial, daca nu incearca sa negociezi; materialul din care este cureaua de sustinere, piele sau textil, gandindu-te din nou la locurile in care veti ajunge impreuna, tu si chitara ta.

Te poti uita apoi dupa detalii aparent inofensive dar cu efecte in planul imaginii personale: corp si grif din lemn de mahon, simplu dar elegant, tastiera din abanos, finisaj satinat, intarituri elegante, muchii rotunjite, insertiile sa fie realmente insertii si nu iesite in afara, saddle si nut din os taiat perfect. Bineinteles tuner fin, cui solid pentru cureaua de sustinere si mufa solida pentru cablul pentru amplificator.

Dupa aceste verificari revin-o la sunet pentru inca cateva teme muzicale. Trebuie sa te asiguri ca sunetul este intr-adevar cel pe care il astepti de la chitara pe care o vei cumpara. Convinge-te ca sunetele pot fi calde, suave, delicate, discrete dar si mature, in functie de bucatile muzicale pe care le incerci, fie ele din repertoriul pop, rock sau blues. Mentinerea sunetului este importanta, asigura-te ca vibratiile corzilor dureaza cel putin 4-5 secunde. Doar asa vei pleca din magazin catre casa ori catre studio cu o chitara acustica de care sa fii mandru si care sa te faca apreciat de cei care te vor asculta.
 

Vezi si…