Constantinopol
 
Trebuie sa stiti ca pe locul pe care se gasea orasul Constantinopol, actualul Istanbul, fusese infiintat cu mult timp inainte un alt oras, numit Bizant, fondat de greci in timpul expansiunii lor coloniale din secolul 7 i.Hr. Astfel, cele mai vechi artefacte descoperite ca apartinand vechiului Bizant au fost datate ca provenind din anii 671-662 i.Hr. Orasul a incaput mai tarziu sub stapanirea Imperiului Roman iar in urma bataliei de la Chrysopolis din septembrie 324 in care imparatul Constantin I care domnea asupra vestului imperiului l-a invins pe omologul sau estic, imparatul Licinius, devenind unic imparat al imperiului roman, Bizantul a inceput sa sufere transformari intrucat Constantin I si-a dorit sa transforme acest oras in capitala unui imperiu crestin, o noua Roma.

A decis schimbarea numelui orasului in Konstantinoupolis (tradus Constantinopol) ~ orasul lui Constantin, si a mutat acolo resedinta imperiala, contribuind la dezvoltarea orasului prin construirea de palate, biserici si ziduri de aparare. In secolul al 12-lea Constantinopol ajunsese cel mai mare oras din Europa, totodata cel mai bogat.

In 1453 orasul a fost cucerit de catre turci care si-au stabilit acolo capitala Imperiului Otoman. Desi numele oficial a ramas Constantinopol, turcii au folosit mai multe nume pentru el in vorbirea curenta: Constantinopol, Stambul, Istanbul. Acesta din urma, Istanbul, provine din expresia greceasca eis tin polin care inseamna catre oras.

Odata cu crearea Republicii Turcia in 1923, guvernul turc a cerut celorlalte tari sa nu mai foloseasca numele Constantinopol referitor la capitala tarii ci denumirea de Istanbul si pentru a forta reusita demersului lor au schimbat in mod oficial numele orasului din Constantinopol in Istanbul la data de 28 martie 1930.
 

Vezi si…