Covor lana
 
Nu mai putin de 1.000 de oi si-au pierdut lana pentru realizarea celui mai mare covor din lume, fie ca au vrut, fie ca le-a fost luata cu forta. Bineinteles, cu masina de tuns, speciala pentru aceasta operatiune. Stiindu-se ca tunderea oilor este benefica pentru acestea, mai ales in preajma verii. Blana oilor creste in medie cu aproximativ 8 centimetri pe an, de aceea o tunsoare efectuata la finalul sezonului rece le asigura un confort pe perioada calda, blana crescuta in acest rastimp tinandu-le de cald iarna. Tunsul oilor nu e o activitate complicata dar trebuie facuta cu multa atentie asa incat masina de tuns oi, electrica, sa tunda lana cat mai scurt dar in acelasi timp sa nu atinga pielea oii. Un om experimentat poate tunde o oaie chiar si in doua minute folosind o astfel de masina electrica.

Cele 1.000 de oi sunt din Noua Zeelanda, tara recunoscuta pentru calitatea lanii oilor de acolo, atat ca material cat si in ceea ce priveste calitatea impregnarii culorilor aplicate ulterior in procesul de fabricatie. Dar cel mai mare covor din lume nu a fost realizat in Noua Zeelanda ci in China unde lana cantarind mai bine de 3.000 de kilograme a fost transportata la un producator de covoare specializat in realizarea unor astfel de produse de mari dimensiuni. Pentru ca acest covor imens masoara nu mai putin de 1.018 metri patrati, cel mai mare covor din lume realizat dintr-o singura bucata.

Covorul nu a fost realizat doar de dragul unei performante, el a fost deja amplasat in interiorul unui centru de business din Beijing, International Convention Centre, unde va putea fi admirat de catre participantii la conferinte, cea mai importanta din perioada urmatoare fiind Conferinta pentru Cooperare Economica Asia-Pacific din 2014, gazduita de acelasi oras Beijing.

Covorul a fost fabricat intr-o perioada de doua luni de zile de o echipa formata din 100 de oameni si transportat si instalat, asa cum spuneam, intr-o singura bucata. Aceeasi companie, Jin Baohua Carpets din Beijing, realizase si precedentul cel mai mare covor lana din lume, in 2009 si care avea 729 de metri patrati, fabricat bineinteles din aceeasi lana de Noua Zeelanda.
 

Vezi si…