Bancnote dolari
 
Vreti sa schimbati dolari in lei? Ati ajuns in locul potrivit. Macar pentru a afla din timp cati bani o sa primiti in urma schimbului valutar. Avem cel mai simplu calculator de curs valutar si pentru a afla valoarea care va intereseaza nu trebuie decat sa introduceti suma pe care vreti sa o schimbati din dolari in lei si sa alegeti bineinteles moneda dolari ca sursa, cea in lei fiind deja setata implicit, iar calculatorul va va afisa automat valoarea rezultata. Urmariti sageata si gata! E atat de simplu.

Daca tot sunteti aici iata si cateva informatii despre dolari care poate vi se vor parea interesante: ca sa tipareasca o singura bancnota, fie ca este ea de un dolar sau de 100 dolari, costul de productie aferent este de 8,7 centi. Ati putea spune ca este mai economicos sa tipareasca bancnote de valori mari in detrimentul celor mici dar pentru tiparnita americana bancnotele nu au nicio valoare, ele sunt doar niste hartii. Valoarea lor se face simtita abia in momentul in care ajung in circulatia monetara.

Apoi, durata de viata a unei bancnote de un dolar este de aproximativ sase ani, mai putin de jumatate fata de cei 15 ani cat este durata medie de viata a unei bancnote de 100 de dolari. Motivul fiind dat de circulatia mai intensa a bancnotei avand o valoare mai mica, trece mai repede dintr-o mana in alta si prin seifurile bancilor. Dupa uzarea lor bancnotele sunt distruse, ritmul anual mediu fiind de 7.000 de tone(!). 7.000 de tone care iau insa drumul reciclarii asa incat sa mai contribuie inca un pic la economia americana.

Poreclele date de-a lungul timpului bancnotelor americane sunt binecunoscutul “buck”; “greenback” folosit prin secolul al 19-lea; “greenmail”; “green”; si “dead presidents” din intuitivul motiv ca doar presedinti americani, morti bineinteles, sunt infatisati pe bancnotele dolarilor. Bancnota de 100 dolari mai este numita si “Benjamin” dupa numele presedintelui Benjamin Franklin tiparit; 1000 dolari sau multipli de o mie mai sunt numiti si “large”, de unde “fifty large” pentru 50.000 de dolari. Pentru bancnota de un dolar mai e folosit si termenul de “bone”, astfel “twenty bones” inseamna 20 dolari.

In fine, ca sa nu deviem de la scopul acestei pagini, iata in lateral tot ce aveti nevoie pentru operatiile uzuale, atat curs valutar BNR cat si un convertor valutar simplu si eficient.
 

Vezi si…