Explozie solara
 
Explozia solara din imaginea de mai sus a fost fotografiata in ziua de 31 august 2012, cand oamenii de stiinta de la NASA au remarcat o activitate deosebit de intensa intr-o zona de pe suprafata Soarelui, urmata de aceasta protuberanta constituita din material solar si ejectata in atmosfera Soarelui pana la cateva zeci de mii de kilometri altitudine.

Explozii solare se produc atunci cand mediul plasmatic din interiorul Soarelui se incalzeste pana la zeci de milioane de grade, ceea ce determina accelerarea electronilor, protonilor si ionilor pana la viteze apropiate de viteza luminii. Acestia sunt aruncati din interiorul Soarelui in atmosfera acestuia. Atunci cand explozia solara este de mai mica amplitudine materia ejectata apare sub forma unor protuberante sau arcuri sustinute de campul magnetic solar, in final particulele fiind atrase inapoi datorita gravitatiei; iar cand explozia solara este de o magnitudine semnificativa particulele sunt trimise in spatiu sub forma unui vant stelar. In acest din urma caz intalnirea vantului solar cu Pamantul poate produce interferente electrice afectand aparatura electronica si incarcand suplimentar retelele electrice de la sol.

Desi oamenii de stiinta au putut deduce cauzele care duc la manifestarea exploziilor solare, nici pana astazi nu au putut deslusi cum se transforma energia magnetica a soarelui in energie kinetica la nivelul particulelor, de asemenea nu au putut intelege inca procesul din interiorul astrului care face ca particulele sa fie accelerate pana la viteza luminii. Si, pentru ca necunoscutele sa ramana intangibile, oamenii de stiinta nu pot prevedea cand va avea loc urmatoarea explozie solara.

Iata mai jos doua filme care prezinta in detaliu o explozie solara si explica cum poate fi ea detectata si urmarita de pe Pamant cu ajutorul tehnologiei existente, de asemenea inca mai jos alte imagini ale unor explozii solare.
 

 

 
Explozie solara

Explozie solara

Explozie solara

Explozie solara

Explozie solara

Explozie solara
 

Vezi si…