Clasament Liga Campionilor
 
Sezonul 2013-2014 va aduce in conturile cluburilor de fotbal calificate in Liga Campionilor o gramada de bani, masurata bineinteles in performantele echipelor. Cu cat vor castiga mai multe meciuri si vor avansa in cadrul competitiei odata ce faza initiala a grupelor s-a incheiat, cu atat banii din conturile cluburilor vor fi mai multi. De asemenea probabil si primele de meci ale jucatorilor angrenati in competitie vor fi mai multi pe masura ce se apropie fazele finale ale intrecerii continentale ale celor mai bune echipe de fotbal din Europa.

Simpla prezenta intre cele mai bune 32 de echipe din Europa asigura fiecareia dintre acestea fix 8,6 milioane de euro. Indiferent ca poarta numele de Steaua Bucuresti, Viktoria Plzen, Real Madrid, AC Milan sau Manchester United. Dincolo de aceasta recompensa impartita frateste vine valoarea fiecarei competitoare si rezultatele de care sunt capabile echipele angrenate in competitie. Victoria este recompensata cu 1 milion de euro, rezultatul egal imparte milionul la doi: 500.000 de euro pentru fiecare echipa. Astfel, un parcurs perfect de-a lungul celor sase etape ale fazei grupelor aproape ca dubleaza banii din cont.

Nu ne despartim inca de toamna europeana fara sa reamintim faptul ca echipele prezente in turul 1 preliminar al competitiei au primit cate 150.000 de euro, cele care au disputat jocuri in cel de-al doilea tur preliminar au primit cate 175.000 de euro iar cele care au jucat in turul 3 preliminar au primit cate 200.000 de euro. Saltul financiar s-a simtit in randul echipelor ajunse in faza play-off-ului, prezenta in dubla mansa decisiva pentru calificarea in Liga Campionilor fiind recompensata cu cate 2,1 milioane de euro, indiferent ca echipa s-a calificat ori a ramas acasa pentru a urmari meciurile din fata televizorului, principiul aplicandu-se si tururilor preliminare, fiind recompensata prezenta, nu performanta.

Performerele fazei grupelor a Ligii Campionilor, echipele clasate pe primele doua locuri in fiecare grupa, 16 la numar, vor continua sa lupte pentru rezultate, glorie si bani, pe tot mai multi bani. Astfel, prezenta in faza optimilor de finala va adauga 3,5 milioane de euro in conturile bancare ale cluburilor iar prezenta in sferturi 3,9 milioane de euro. In fazele eliminatorii ale competitiei, fie ele optimi, sferturi sau semifinale, victoria de pe terenul de joc nu mai este recompensata cu milionul din grupe, doar prezenta.

Ca tot am ajuns la semifinale, cele patru echipe calificate in semifinalele Ligii Campionilor vor primi cate 4,9 milioane de euro. Cele doua echipe care isi for disputa trofeul in finala de la Lisabona din 24 mai 2014 vor fi despartite nu doar de goluri ci si de bani: invinsa va primi 6,5 milioane de euro in timp ce invingatoarea, castigatoarea Ligii Campionilor si a titlului de cea mai buna echipa de fotbal din Europa va primi 10,5 milioane de euro.

Acestia sunt banii garantati de UEFA, organizatoarea competitiei, si nu includ banii proveniti din drepturile de transmisiune TV care se impart intre echipe in functie de asa-zisul market-pool, un indicator care masoara gradul de interes pe care fiecare partida l-a generat nu doar in tarile echipelor care joaca intre ele ci la nivel global.

Banii astfel incasati de fiecare club vor diferi de la echipa la echipa, putandu-se ajunge chiar in situatia in care o echipa eliminata pe parcursul competitiei poate castiga mai multi bani decat chiar castigatoarea trofeului. Un exemplu in acest sens in constituie chiar exemplul sezonului 2012-2013 cand, Juventus Torino, gratie adversarilor de calibru intalniti (Chelsea, Sahtior Donetsk, Celtic Glasgow si Bayern Munchen) a fost recompensata cu 44 de milioane de euro doar din aceste drepturi TV, fata de 19 milioane de euro cat a primit Bayern Munchen, castigatoarea trofeului.
 
Vezi si…

  • Faze tari din fotbal
  • Faze comice din fotbal
  • Perle fotbalisti
     

    Vezi si…