Aproape jumatate din rezervele de gaze de sist ale Pamantului se afla in Statele Unite ale Americii care, pentru exploatarea lor, a realizat peste 50.000 de puturi prin care gazele captive in straturi de sist (roci sedimentare ce se desfac usor, un fel de nisip pietros) sunt extrase si folosite. Restul resurselor de gaze de sist se gasesc concentrate in 5 tari (China, Algeria, Argentina, Canada si Mexic), cantitati semnificativ mai mici gasindu-se in numeroase alte state: Africa de Sud, Australia, India, Ucraina, Polonia, Germania, Franta, Norvegia, Egipt si Paraguay numarandu-se printre ele.

In ceea ce priveste Romania, ultimii ani au insemnat analiza geologica a solului pentru descoperirea efectiva a pungilor de gaz aflate in adancuri, gazele de sist gasindu-se la adancimi mai mari decat pungile de gaze naturale conventionale. Cel mai recent raport al Agentiei Americane pentru Informatii in Domeniul Energiei arata ca in subsolurile Romaniei s-ar putea afla un volum de 1.440 de miliarde de metri cubi de gaze de sist ce ar putea fi extrase si prelucrate.

Un volum ce poate parea mare dar, comparand cu rezervele deja confirmate in subsolul Poloniei, de 5.300 de miliarde de metri cubi nu mai este atat de impesionant. Oricum, in cazul in care s-ar realiza exploatarea gazelor de sist in totalitatea lor, acestea ar putea asigura consumul national de gaze timp de aproximativ 100 de ani.
 

Vezi si…