Metroul din Paris este, sa nu fiti surprinsi, un simbol al orasului pentru ca intre dezvoltarea lui si a capitalei Frantei in secolul trecut este o mare legatura, de asemenea densitatea liniilor si a statiilor sale este nemaiintalnita. Din cele 303 statii de cate dispune sistemul de transport subteran al Paris-ului, 245 de statii sunt inghesuite pe nu mai mult de 86,9 kilometri patrati. 214 kilometri de linii compun aceasta retea densa de transport, de asemenea 62 de statii ofera posibilitatea transferului la alta magistrala decat cea cu care ati ajuns in statia respectiva. Magistralele de metrou sunt usor de identificat, dupa numar si culoare, mai dificila este retinerea lor in memorie. Motiv pentru care pastrarea unei harti a metroului din Paris este obligatorie, mai ales pentru turisti care se pot gasi usor intr-o situatie ce necesita graba.

Prima linie de metrou in Paris a fost inaugurata in 1900, anul in care capitala Frantei a gazduit o editie a Expozitiei Universale, cel mai mare targ comercial al acelor vremuri. In primii sai ani de dezvoltare, francezii obisnuiau sa sape santuri imense prin orasul care suferea oricum transformari urbanistice majore, amplasau liniile de metrou pe fundul acelor santuri, cu alte cuvinte sub cerul liber, apoi le acopereau cu peretii tunelurilor peste care puneau pamant deasupra caruia construiau cladirile vremii. O metoda inlocuita mai tarziu cu saparea de tuneluri direct in subteran si care a permis extinderea semnificativa a sistemului de transport, la finalul anilor ’20 ai secolului trecut parizienii finalizand cea mai mare parte a tunelurilor din partea centrala a orasului. Extinderea catre cartierele marginase s-a facut odata cu anii ’30, ajungand la maturitate dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Primele garnituri de metrou se pun in miscare la ora 5:30 dimineata, serviciul de transport fiind disponibil de-a lungul intregii zile, pana la ora 1:15 dupa miezul noptii, exceptie facand zilele de vineri, sambata si noptile dinaintea sarbatorilor majore cand programul metroului se prelungeste pana la 2:15 dimineata. De Anul Nou precum si atunci cand Parisul gazduieste evenimente precum Nuit Blanche (noaptea alba a festivalurilor de arta) sau FĂȘte de la Musique (in cadrul caruia muzicieni amatori si profesionisti canta pe strazile orasului), o parte din liniile de metrou circula pe tot parcursul noptii.

Acestea fiind zise, iata harta pe care o cautati si pe care o puteti downloada (click dreapta > Salvati ca/Save image as) si tipari pentru a va folosi in orientarea prin oras.

Harta metrou Paris
 
Iata si poze din Paris. Si inca ceva, stiati ca orasul Paris a fost numit astfel abia la 750 de ani de la infiintare? Iata detalii din istoria orasului Paris.
 

Vezi si…