Portile de Fier 1
 
Buna inventia asta a omului, hidrocentrala, care transforma energia mecanica pe care o produce apa in energie electrica. De la hidrocentrale pe rauri mai mici sau mai mari pana la centrale amplasate pe cele mai importante fluvii ale lumii, hidrocentralele au pus umarul la construirea societatii moderne. Portile de Fier nu constituie o exceptie iar turbinele de pe Dunare contribuie la furnizarea de curent electric atat Romaniei cat si Serbiei.

Trebuie insa clarificat faptul ca pe fluviul Dunarea sunt doua hidrocentrale ce poarta acest nume, Portile de Fier 1 si Portile de Fier 2, prima dintre ele fiind situata la 15 kilometri in amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin, cealalta la 60 de kilometri in aval.

In ceea ce priveste energia electrica produsa de cele doua hidrocentrale, hidrocentrala Portile de Fier 1 are o putere totala de 2.160 MW, impartiti frateste 1.080 MW pentru Romania si 1.080 MW pentru Serbia. Hidrocentrala Portile de Fier 2 are la randul ei o putere totala de 500 MW impartiti dupa acelasi principiu, 250 MW pentru Romania, 250 MW pentru Serbia.
 

Vezi si…