Hipotalamusul este o regiune a creierului, aflat sub talamus (de altfel numele sau inseamna in limba greaca sub talamus) si deasupra hipofizei, avand rol in reglarea secretiilor hormonale ale hipofizei si in controlul sistemului nervos vegetativ.

Hipotalamusul secreta/genereaza doi hormoni pe care hipofiza ii stocheaza inainte ca acestia sa fie eliberati in sange. Este vorba de hormonul antidiuretic (vasopresina) care controleaza presiunea lichidelor corporale, regleaza retentia de apa a corpului si face ca apa din organism sa nu fie eliminata din acesta prin urina in cantitati prea mari si care ar duce la deshidratare; si ocitocina, hormonul care stimuleaza contractiile uterine atunci cand organismele mamifere de sex feminin dau nastere si stimuleaza secretia lactica.

Controlul sistemului nervos vegetativ se realizeaza de catre hipotalamus prin reglarea senzatiilor de foame sau de satietate, regland astfel prizele alimentare; termoreglarea organismului adica pastrarea constanta a temperaturii corpului, la om intre 36,5 si 37°C, prin vasodilatatie, transpiratie si scaderea producerii de caldura de catre corp atunci cand acesta se incalzeste, respectiv prin vasoconstrictie, piloerectie (ridicarea firelor de par de la suprafata pielii pentru a mentine aerul cald in jurul corpului) si cresterea producerii de caldura atunci cand organismului ii scade temperatura. De asemenea hipotalamusul are rol in controlarea manifestarilor ce tin de instinct (furie si frica), controlarea activitatii sexuale si a emotiilor si a ritmului biologic somn-veghe.
 

Vezi si…