Insula Thassos
 
Cea mai apropiata insula greceasca de Romania, Thassos este si una dintre cele mai cautate de catre turistii romani. Apropierea, faptul ca putem ajunge acolo in doar o zi cu masina deci fara a innopta pe drum, clima si plajele perfecte sunt motivele pentru care vrem sa ajungem cat mai repede acolo, nu-i asa? Iata cel mai scurt drum din Romania catre insula Thassos, presupunand o calatorie cu iesire pe la podul Giurgiu-Ruse.

Asadar, odata trecut podul Giurgiu-Ruse, continuati sa mergeti pe drumul european E85 / national 5 / denumit si bulvardul Bulgaria pe bucata ce inconjoara/trece prin Ruse, trecand pe langa sau prin localitatile Trastenik, Obretenik, Volovo, Byala, Polsko Kosovo, Polski Trumbesh, Radanovo, Petko Karavelovo, Kucina, Polikraiste, Samovodene, Veliko Tarnovo si Debelets.

La al doilea nod rutier din dreptul localitatii Debelets veti iesi de pe E85 pentru a va continua drumul pe drumul national 55, iesirea catre dreapta directie Svilengrad 200 km. Atentie indicatorul nu este foarte vizibil pentru ca in fata lui la cativa metri se gaseste un alt indicator stanga catre Gabrovo. Drumul national 55 il va subtraversa pe E85 pentru a va deplasa direct catre sud. Intr-un final va veti intoarce pe E85 dar daca va continuati drumul pe acesta traseul va fi mai lung cu aproximativ 120 de kilometri.

Veti trece pe langa sau prin localitatile Kilifarevo si Voneshta Voda ajungand astfel in zona semi-montana. Dupa ce treceti de zona montana trebuie sa aveti grija sa nu ajungeti in orasul Gurkovo ci sa faceti la dreapta la indicatorul Dimitovski 4 km, altfel veti ajunge in oras. La prima intersectie, din pacate nesemnalizata, faceti stanga si va incadrati in acest fel pe drumul regional 5007 care va va duce catre Vetren, Zimnita, Shanovo si Kolena.

Veti intalni drumul european E773 / national 66, faceti la dreapta pe acest drum la indicatorul Stara Zagora 10 km si inainte de intrarea in acest oras, acolo unde se face un nod rutier important faceti dreapta pe rampa catre Sofia. Drumul E773 se uneste cu drumul european E85 asa incat daca la Debelets ati continuat sa mergeti pe E85, din acest punct langa Stara Zagora drumurile se unesc.

Veti trece pe langa localitatea Kolyo Ganchev avand grija ca la al doilea nod rutier (la primul ati mers direct inainte) sa mergeti din nou pe rampa catre dreapta, semnalizata Haskovo 50 km. Din acest moment mergeti tot catre sud pe autostrada evitand iesirile catre Sofia. Veti trece prin Badeshte, Yastrebovo, Sredets, Trakia, Radievo si pe langa Dimitrovgrad avand grija ca la intersectia cu drumul european E80 sa faceti dreapta la indicatorul Kardzhali 54 km / Svilengrad 70 km ca sa va continuati drumul pe E80 (comun cu E85) si ocolind orasul Haskovo aflat pe partea dreapta.

Veti iesi insa de pe E80/E85 facand dreapta la indicatorul Kardzhali 50 km, aflandu-va in continuare pe drumul national 5 si trecand prin Konush, Kozlets, Pryaporets, Kardzhali, Dzhebel si ajungand din nou in zona montana. Dupa Ustren, General Geshovo si Zlatograd urmeaza fontiera bulgaro-greaca si localitati cu iz elen: Thermes, Ano Thermes, Echinos si Xanthi pe drumul national 55. Drumul national 2 care va continua drumul va va duce pana la autostrada / drumul european 90 (Egnatia Odos) iar acesta pana la Kavala unde va imbarcati pe feribot cu destinatia Thassos, portul de debarcare fiind la cativa kilometri de orasul Thassos.

Traseul nu este unul usor mai ales din cauza deselor schimbari de drum si tip al acestora (european, national, autostrada), o varianta mai lunga dar mai lejera din punct de vedere al orientarii fiind cea care include Sofia, Gotse Delchev si orasul grec Drama inainte de a ajunge la Kavala pentru imbarcarea pe feribot.

Drum bun!
 

Vezi si…