Lacul Sfanta Ana este un lac vulcanic, cu alte cuvinte asezat in caldera unui vulcan, singurul din Romania. Singurul lac vulcanic din Romania, pentru ca vulcani au fost mai multi pe teritoriul tarii noastre, muntii Oas, Gutai, Calimani, Gurghiu, Tibles si Harghita formand cel mai mare lant de munti vulcanici din Europa, din fericire toti stinsi in acest moment.

Asezat in conul unui vulcan, lacul nu are deci izvoare, paraie sau rauri care sa il alimenteze cu apa. Lacul Sfanta Ana s-a format asadar doar prin acumularea apei din precipitatii, de-a lungul celor cateva zeci de mii de ani de la ultima eruptie a vulcanului Ciomatu cum este denumit vulcanul de sub lac. Apa care a suferit in timp modificari in sensul cresterii sau scaderii volumului apei din lac dupa modificarile climatice care au dus la acumularea sau la evaporarea apei.

De exemplu, acum 2.700 de ani lacul avea o adancime de 12 metri, cu mult mai mult decat masuratorile din anul 2005 care au aratat o adancime de doar 6,4 metri. Sub apa se gasesc de asemenea 4 metri grosime de sedimente depuse de-a lungul existentei lacului prin alunecarea de pe versantii inconjuratori. Apa din lac, provenind exclusiv din precipitatii, nu contine aproape deloc minerale, ceea ce face ca apa sa inghete foarte usor iarna, de regula stratul de gheata de la suprafata apei putand masura chiar si 1 metru grosime.

Lacul Sfanta Ana
 

Vezi si…