localizare telefonSe intampla sa-l lasi din greseala pe masa la cafenea ori sa-ti cada din buzunarul hainei atunci cand o ridici de pe scaunul din club. Se poate intampla sa se gaseasca sub o perna in casa, bineinteles fara ca tu sa stii, cum se poate intampla sa-l fi uitat la serviciu si sa te trezesti ingrozit(a) ca nu il ai intr-um moment cand esti deja in drum spre casa ori spre cine stie ce alt loc din oras. Cum iti gasesti telefonul daca e ratacit? Sau cum il localizezi daca este furat ori insusit de o alta persoana? Normal, bazandu-te pe conectivitatea telefonului si a celui la care a ajuns, daca e cazul, si pe cateva aplicatii al caror rol este tocmai sa te ajute in astfel de situatii.
 

Telefoane Android

Trebuie sa stii ca Google a pus la dispozitia utilizatorilor de Android un sistem numit Android Device Manager / Managerul de dispozitiv Android pe care il poti accesa aici: https://www.google.com/android/devicemanager si care iti da acces, cum intuiesti deja, la propriul telefon. Conditia, indeplinita in 99% din cazuri, este aceea ca pe telefonul tau cu Android sa fi setat un cont Google iar atunci cand accesezi Android Device Manager sa fii logat deja in contul tau Goole. Simplu, nu? Cand accesezi sistemul Google, iti afiseaza automat codul echipamentului si poza lui, ori a lor daca ai mai multe device-uri (gen tableta) pe care folosesti acelasi cont Google, pentru o facila recunoastere a lui. Mai mult, in momentul in care accesezi acest sistem, Google incearca contactarea telefonului pentru verificarea starii lui si a locatiei

Daca este conectat la Internet printr-o retea mobila sau printr-o retea Wi-Fi:

  • poti sa-l faci sa sune la volum maxim timp de 5 minute ca sa ai timp sa-l gasesti sub perne, haine sau pe unde l-ai ratacit. Dupa ce-l gasesti, este suficient sa apesi butonul de Power ca sa opresti soneria. (Bineinteles, poti sa te apelezi si de pe un alt telefon, efectul ar trebui sa fie acelasi, daca nu cumva soneria setata la telefon este una de volum mic si tot nu il auzi. Prin Android Device Manager volumul va fi automat la maximum)
  • poti sa-l blochezi asa incat daca se afla in posesia altcuiva telefonul sa devina inutilizabil.

 
Publicitate: telefoane ieftinetelefoane second handtelefoane resigilatetablete resigilate
 
In cazul in care telefonul este furat iar functia de localizare din telefon este inca activata (daca a si fost activata anterior), in acelasi sistem care are ca fundal Google Maps, poti vedea localizarea lui, aproximativa, precum si traseul parcurs de telefon. Google recomanda ca in cazul in care crezi ca telefonul a fost furat, sa contactezi Politia, nu sa incerci sa il recuperezi pe cont propriu.

O alternativa la acest sistem poate fi aplicatia Android Lost care poate fi instalata pe telefon preventiv, cand inca este la tine, sau chiar dupa ce l-ai pierdut, din Google Play de pe un calculator la care esti logat cu acelasi cont Google ca pe telefon. Bineinteles, instalarea de la distanta depinde de masura in care telefonul este conectat la Internet dar cum este putin probabil ca cineva sa nu il conecteze mai devreme sau mai tarziu la Internet, demersul poate fi util. Dupa instalarea aplicatiei si inregistrarea telefonului poti face o multime de lucruri, de pe un simplu calculator:

– sa citesti SMS-urile din telefon si sa le trimiti prin e-mail;
– sa generezi o alarma ca sa il gasesti dupa sunetul ei;
– sa vizualizezi locatia telefonului pe harta;
– sa trimiti SMS-uri de pe telefon chiar daca tu le scrii de fapt de la tastatura unui calculator;
– sa blochezi telefonul;
– sa stergi informatiile din telefon (contacte, contul Google, SMS-uri, etc) si cele de pe cardul SD daca ai unul din-acesta;
– sa trimiti un SMS celui care are telefonul tau (un friendly message de exemplu, ca sa stie cui, unde sa-l returneze);
– sa forwardezi apelurile primite catre alt numar de telefon la care ai acces;
– sa primesti lista apelurilor primite si efectuate de pe telefonul tau;
– sa faca poze celui care are telefonul in momentul respectiv si sa ti le trimita.
 

Telefoane iOS

Pentru posesorii de iPhone-uri solutia se numeste, bineinteles, Find My iPhone. Daca aceasta functie a fost activata in prealabil atunci primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te loghezi pe icloud.com/find de pe un Mac sau de pe un PC folosind Apple ID-ul tau si care este sincronizat cu telefonul sau sa folosesti aplicatia Find My iPhone de pe un alt device cu iOS.

Odata deschisa aplicatia ori site-ul mentionat mai sus alegi (daca e cazul dintr-o lista) telefonul tau ratacit, pierdut sau furat si ii poti vedea locatia pe harta. Daca se dovedeste ca se afla in apropiere, poti sa-l faci sa sune asa incat sa il poti auzi si recupera imediat.

Daca este pierdut sau furat atunci trebuie sa pornesti (activezi) modul de functionare Lost Mode. Folosind Lost Mode poti bloca smartphone-ul de la distanta, sa afisezi pe ecranul telefonului un mesaj continand un numar de telefon la care poti fi contactat(a) pentru recuperarea iPhone-ului, chiar pe ecranul aflat in modul blocat, sau sa urmaresti traseul parcurs de telefonul tau aflat in posesia altei persoane. Modalitatile de plata activate in Apple Pay sunt automat suspendate odata cu activarea Lost Mode.

Daca nu e chip sa iti recuperezi iPhone-ul atunci poti sterge toate informatiile din memoria telefonului, acest lucru insemnand si ca nu mai poate fi localizat. Daca si stergi telefonul in contul tau Apple trebuie sa stii ca blocarea se anuleaza iar persoana care il are poate sa inceapa sa il foloseasca.

 
Publicitate: service autorizat Appleservice iPhone
 
In cazul in care Lost Mode nu isi face treaba din prima incercare pentru ca pur si simplu iPhone-ul este inchis, nu trebuie sa-ti faci griji. Cu prima ocazie cand cel care il detine il porneste sau il conecteaza la Internet, blocarea se face instantaneu.

Iar in situatia in care functia Find My Phone nu a fost in prealabil activata, telefonul nu poate fi localizat. Totusi, daca iti schimbi parola contului Apple ID sincronizat cu telefonul, te poti asigura cel putin ca nimeni nu iti poate accesa datele si informatiile personale existente in iCloud, iMessage sau iTunes. Cam atat insa, Find My Phone fiind esentiala pentru localizarea telefonului mobil si securizarea datelor in cazul neplacut al pierderii sau furtului unui iPhone.
 

Vezi si…