Pentru aceia dintre cititori care invata germana dar sunt inca la primele etape, ne face placere sa raspundem la o intrebare cu al carei raspuns va veti intalni in multe situatii conversationale, lunile anului. Limba germana pentru incepatori poate parea dificila dar odata ce intrati in miezul ei veti descoperi ca invatarea ei este destul de logica, este nevoie de un efort initial pentru asimilarea unui vocabular cat mai bogat de cuvinte in germana.

Iata asadar lunile anului in germana:
 

in romana
ianuarie
februarie
martie
aprilie
mai
iunie
iulie
august
septembrie
octombrie
noiembrie
decembrie
in germana
Januar
Februar
März
April
Mai
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
Dezember

 
Atentie, lunile anului in germana se scriu intotdeauna cu prima litera mare, indiferent de pozitia in propozitie sau fraza. De tinut minte, lunile anului in germana sunt toate substantive masculine (der).

Atunci cand vreti sa spuneti “in august”, “in octombrie”, in decembrie” veti folosi intotdeauna prepozitia “im”: im August, im Oktober, im Dezember.

Daca trebuie sa adaugati si ziua din luna respectiva, “im” se inlocuieste cu “am”. Astfel daca vreti sa spuneti “pe 14 octombrie” veti zice in germana “am vierzehnten Oktober” iar de scris veti scrie am 14. Oktober. Particula “ten” se foloseste in mod automat dupa cuvantul ce indica ziua din luna respectiva. Alt exemplu: 1 noiembrie se spune “am ersten November” si se scrie “am 1. November”.
 

Vezi si…