Arborele vietii este cel care, in traditii populare, a dat lunilor anului alte denumiri decat cele inscrise pe calendarul de pe birou sau de pe perete. La sat se considera ca lunile anului sunt cei 12 fii ai Anului, un copac foarte vechi. Iata mai jos lunile anului asa cum sunt ele cunoscute in limbajul popular:
 

Lunile anului Denumirea populara
a lunilor
Explicatia
Ianuarie Gerar
Genarie
Ghenarie
Calindariu
Luna petrecerilor prilejuite in inceperea unui nou an dar si semn prevestitor al vremii de primavara. In cazul in care in aceasta luna este ger, atunci va ninge in februarie; daca nu, in martie si aprilie va fi vreme blanda si frumoasa
Februare Faurar
Luna lupilor
Luna dedicata pregatirilor pentru munca agricola, carute, unelte, asa incat odata cu incalzirea vremii in luna urmatoare sa se treaca direct la munca campului
Martie Mart
Germanar
Incoltitorul
Luna in care natura incepe sa pulseze de viata iar plantele ascunse in pamant sa germineze si sa scoata capul afara. In aceasta luna sunt si zilele Babelor (zilele Martei / Dochiei).
Aprilie Prier Luna extrem de prielnica pentru muncile campului, in ciuda vremii inselatoare de la o zi la alta si care poate dauna plantelor cultivate.
Mai Florar
Frunzar
Luna in care Raiul coboara pe pamant, acoperind totul cu verdeata, iarba, frunze, flori, pajisti verzi pentru animale, paduri si livezi bogate.
Iunie Ciresar
Ciresel
Luna cireselor coapte, primele fructe care fac deliciul copiilor, de asemenea al oamenilor intorsi de pe camp ori de pe dealuri.
Iulie Cuptor Luna fratele lui Faurar, spunandu-se ca pe cat de frig va fi in luna lui Faurar, pe atat de cald va fi in luna lui Cuptor.
August Gustar
Secelar
Luna bogata in fructe, legume si recolte de toate felurile, tocmai bune de gustat si pus deoparte, de asemenea de inceput stransul recoltelor.
Septembrie Rapciune
Vinitel
Luna care semnifica inceputul toamnei, caracterizata de vreme schimbatoare. Apoi daca in luna lui Rapciune va fi cald, in luna urmatoare, Brumarel, va fi rece si umed. De asemenea daca ploua, atunci in luna lui Faurar va fi multa zapada. Daca in aceasta luna infloresc scaietii, e semn de toamna lunga si linistita. Pentru ca daca in luna lui Rapciune randunelele isi iau zborul inseamna ca iarna va veni curand. Septembrie este si luna vinului, de unde denumirea de Vinitel.
Octombrie Brumarel Luna in care temperaturile scad destul de mult si duc la aparitia brumei; incep pregatirile pentru insamantarea plantelor de toamna.
Noiembrie Brumar Luna brumei atotprezente, luna in care se termina muncile campului si se fac pregatiri de iarna. Daca in aceasta luna ploua mult si marunt inseamna ca iarna ce urmeaza va fi una grea.
Decembrie Undrea
Andrea
Ningau
Luna amintirilor sarbatorii de Sf. Andrei (celebrat pe 30 noiembrie), de asemenea luna in care incepe sa ninga, dand startul sarbatorilor crestinesti. Daca in aceasta luna va fi ger, atunci anul urmator va fi unul bogat, daca de Ningau este multa zapada, atunci in luna lui Ciresar de anul urmator va ploua mult.

 
Anotimpurile Vivaldi
  (foto © Trevor Morris)
 

Vezi si…