Manastirea Curtea de Arges
 
Pe locul actual al Manastirii Curtea de Arges se aflase odinioara un lacas de cult construit in 1359 si care servise in secolul 14 drept Mitropolia Tarii Romanesti. Mai bine de un secol mai tarziu Neagoe Basarab, domnitor al Tarii Romanesti incepand cu anul 1512, gasea acest lacas de cult daramat si neintarit, drept pentru care domnitorul decide construirea pe fundatia vechii biserici a unui monument care sa nu rivalizeze in frumusete cu altele din tara.

Ridicarea noii manastiri a inceput in 1514, lucrarile de constructie durand trei ani de zile, spre finalul acestora domnitorul Neagoe Basarab fiind citat ca vorbind despre aceasta realizare ca despre “manastirea domniei mele de la Arges”, domnul Tarii Romanesti fiind extrem de multumit de rezultatul muncii arhitectilor lui. De altfel una dintre marturiile lasate de un calator ce a poposit la manastirea Curtea de Arges in 1654, este vorba de Paul de Alep, un arhidiacon ortodox sirian, spunea ca aceasta manastire este una dintre minunile lumii. Acesta a putut insa admira manastirea in toata splendoarea ei, inclusiv picturile din interior, lucru pe care Neagoe Basarab nu l-a mai apucat.

Cu toate ca lucrarile de constructie la manastirea Curtea de Arges au fost terminate in 1517, lipsa de bani cauzata de investirea tuturor fondurilor disponibile in ridicarea manastirii a facut ca decorarea interioara sa intarzie, chiar dupa moartea domnitorului Neagoe Basarab, survenita in 1521. Urmatorul voievod, Radu de la Afumati, a dispus continuarea lucrarilor la decorarea manastirii, finalizata in anul 1526.
 

Vezi si…