17 milioane de ani i-au luat raului Colorado sa erodeze si sa sape Marele Canion asa cum il stim astazi. Va dati seama? Acum 17 milioane de ani raul Colorado curgea la suprafata platoului Colorado ca un rau oarecare. Si in tot acest rastimp a ros milimetru cu milimetru, bucatica cu bucatica, un canion lung de nu mai putin de 446 de kilometri si adanc de pana la 1.600 de metri.

Sapaturile in stanca ale raului Colorado au scos la iveala straturi geologice provenind din Paleozoic si Mezozoic, adica de acum 2 miliarde si jumatate de ani in urma pana acum 1 miliard de ani. Crearea Marelui Canion nu ar fi fost insa posibila daca scoarta terestra nu s-ar fi ridicat intre 1.500 si 3.000 de metri in zona Platoului Colorado undeva acum 65 de milioane de ani in procesul de modelare a scoartei terestre, formarea unei zone montane in aceste locuri ducand la modificarea climei locale si a regimului de precipitatii. De asemenea erele glaciare au influentat cantitatea de apa prezenta in acest teritoriu, chiar daca ghetarii nu au ajuns pana in acest loc.

Mai multe ploi in aceasta zona au reprezentat o cantitate mai mare de apa pentru raul Colorado si afluentii sai, de aici o putere mai mare de eroziune peste care s-a adaugat factorul timp: 17 milioane de ani, ca si diferenta mare de altitudine intre Platoul Colorado si Golful California unde se varsa raul Colorado si care a dus la o viteza semnificativa a apelor, esentiala in saparea canionului.
 
Marele Canion
 
Iata si o imagine ceva mai moderna a Marelui Canion.
 

Vezi si…