E usor sa ne imaginam ca un musuroi de furnici este ca un oras in miniatura, nu-i asa? Este natural am putea spune de vreme ce un musuroi trebuie sa gazduiasca cateva mii de furnici laolalta, sa le ofere spatiu nu doar pentru ele cat mai ales pentru hrana pe care am vazut cu ochii nostri ca o transporta voiniceste catre casa, de multe ori avand volume chiar de cateva ori mai mari decat furnicile si care trebuie depozitata undeva.

Musuroi de furniciPe de alta parte cercetarea musuroaielor de furnici de catre oamenii de stiinta si de realizatorii de documentare s-a dovedit intotdeauna dificila, aproape imposibila, datorita structurii sensibile a acestor constructii subterane bazate pe galerii foarte usor de prabusit la actionarea unor forte chiar mici pentru noi oamenii dar imense pentru colonia de furnici. De filmat in interiorul musuroaielor este deja imposibil, oricat de mici ar fi camerele de filmat, chiar si cele similare celor endoscopice utilizate in chirurgie, din cauza formelor neregulate ale galeriilor, curbe, coturi, necesare pentru sustinerea lor.

Si apoi, de ce sa afectezi un musuroi de furnici chiar si de dragul stiintei sau curiozitatii? Ei bine, exista musuroaie de care oamenii n-ar trebui sa se atinga si musuroaie care ar trebui distruse. Un astfel din urma musuroi a fost ales pentru a face obiectul studiului, rezultatul transformandu-se intr-o opera de arta. Te invitam sa vezi in filmul de mai jos cum arata un musuroi de furnici in interiorul sau, tehnica folosita fiind cea a turnarii de aluminiu topit in musuroi, aluminiu care, fiind in stare lichida, s-a strecurat cu lejeritate prin galeriile musuroiului umplandu-le, apoi intarindu-se odata cu scaderea temperaturii sale.

Revenind la furnici, trebuie spus ca musuroiul din imaginile de mai sus a apartinut uneia (Solenopsis invicta) dintre cele 280 de specii de furnici rosii, o specie originara de pe continentul sud-american, in acelasi timp o specie invaziva in alte zone ale globului (Statele Unite, Caraibe, Australia, Tailanda, Taiwan, China), importata din greseala in aceste zone de catre calatorii pe mare in ultimele sute de ani.

Ei bine Solenopsis invicta este considerata periculoasa atat pentru oameni cat si pentru vietuitoarele din zonele in care aceste furnici se stabilesc si isi construiesc musuroaie. Sunt foarte agresive, mult mai agresive decat majoritatea speciilor de furnici, si au o intepatura deosebit de dureroasa. In momentul in care animalele sau chiar omul calca pe musuroi, furnicile ataca in masa, intepaturile lor aducand nu doar durerea ci si urme pe pielea oamenilor care au experimentat aceste intepaturi sub forma unor pustule albe persistente.

Sunt considerate si daunatoare intrucat construirea musuroaielor duce la deteriorarea radacinilor plantelor si pierderea culturilor, multe dintre aceste colonii gasindu-se in mijlocul campurilor cultivate, punand astfel probleme si cultivarii mecanice a acestora, o invazie a acestor furnici ducand si la contruirea a 40 de musuroaie pe o suprafata de un hectar. In plus vietuitoarele aflate in zona lor de influenta sunt practic exterminate, de la nevertebrate la soparle, pasari si insecte catre traiesc pe sol. Motiv pentru care aceste musuroaie sunt distruse prin diverse metode cum ar fi inundarea lor cu azot lichid, apa fiarta, abur fierbinte si mai rar aluminiu topit.
 
(sursa foto: johnbrownimages.co.uk)
 

Vezi si…