Concert rock
 
Muzica rock a aparut la mijlocul secolului trecut, o data exacta nefiind insa certificata din cauza controverselor privind originea muzicii rock si primului artist care a interpretat un astfel de stil muzical. Sfarsitul anilor ’40 si inceputul anilor ’50 din secolul trecut au marcat combinarea fericita a mai multor stiluri muzicale specifice “negrilor” – rhythm & blues, gospel, cu muzica “albilor” – country si western. Rezultatul a fost denumit Rock and roll.

Printre cei care isi disputa intaietatea primului cantec rock’n’roll se numara

 • Goree Carter – “Rock Awhile” (1949)
 • Jimmy Preston – “Rock the Joint” (1949)
 • Jackie Brenston – “Rocket 88” (1951)

  dar la fel de bine poate fi creditat si DJ-ul american Alan Freed care in 1951 a folosit pentru prima data expresia “rock and roll” pentru a descrie muzica pe care el o asigura in cadrul evenimentelor.

  Incepand cu 1954 au aparut Elvis Presley, Bill Haley, Chuck Berry, Fats Domino, Little Richard si Jerry Lee Lewis care au facut din rock and roll un val cultural din care s-au desprins rand pe rand toate celelalte subgenuri ale muzicii rock.

  Importat in Marea Britanie, rock’n’roll-ul lui Elvis s-a transformat in British Rock prin The Beatles, The Who si The Rolling Stones; rock and roll-ul amestecat cu folk a produs asa numitul Folk-Rock (Bob Dylan, Neil Young, Simon & Garfunkel); influenta Orientului asupra noului rock a produs rockul psihedelic si progresiv (The Doors, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Pink Floyd), ajungandu-se la mijlocul anilor ’60 la Hard-Rock si Heavy-Metal: Led Zeppelin, Black Sabbath, Alice Cooper, Deep Purple, Van Halen, Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, Whitesnake sau Scorpions.

  In prezent muzica rock este impartita in nu mai putin de 170 de subgenuri.
   

  Vezi si…