Ou de strutCu siguranta ca este o extravaganta dar stii cum se spune, o data in viata trebuie s-o faci si pe asta. Mai ales ca specia traieste bine mersi, nu e pe cale de disparitie, strutii fiind clasificati in acest moment drept Least Concern ~ In afara pericolului (de disparitie). Iar omleta din oua de strut cum poate sa fie decat.. uriasa. Nu de alta dar oul de strut este cel mai mare dintre toate oualele oricarei specii de pasari ce traieste in prezent pe Pamant. Daca luam in considerare si trecutul atunci trebuie sa ne repliem pentru ca oualele pasarilor elefant care au trait pe insula Madagascar si ale pasarilor moa gigant care au trait odata in Noua Zeelanda erau si mai mari decat ale strutilor.

Revenind la struti, in medie un ou de strut are cam 15 centimetri lungime, 13 centimetri latime si cantareste in jur de 1,4 kilograme, cam de 20 de ori mai greu decat mult mai popularul ou de gaina. Cu aceste informatii la indemana e usor de calculat pentru cate persoane iese o omleta din oua de strut. Depinde bineinteles de cate oua de strut sunt disponibile pentru a fi gatite si de obisnuintele culinare ale celor care participa la festin. Dar o omleta gatita dintr-un ou de strut ar trebui sa ajunga lejer pentru 10 persoane, daca mai este asezonata si cu alte ingrediente. Omleta se poate prepara bineinteles pe foc sau la cuptor, cu cartofi, cu branza, ciuperci, cu legume, dupa preferinte, ca si cea din obisnuitele oua de gaina.

In cazul in care preferintele se indreapta catre alte metode de preparare, trebuie stiut faptul ca pentru a fierbe un ou de strut moale sunt necesare cam 50 de minute, pentru a-l fierbe tare sunt necesare 90 de minute. Tot la capitolul necesare intra si un cutit zimtat precum cel pentru paine sau chiar o masina de gaurit, coaja acestui ou fiind foarte tare.

Ce-ar mai fi de spus despre aceste oua, decat faptul ca strutii isi clocesc oualele la comun, adica femelele isi lasa oualele in acelasi cuib care masoara pana la 3 metri in diametru si pana la 60 de centimetri adancime, cuibul fiind sapat exclusiv de masculi; ca ziua oualele sunt clocite de catre femele iar noaptea de catre masculi; ca incubatia oualelor de struti dureaza intre 35 si 45 de zile dar doar aproximativ 10% dintre pui vor reusi sa si iasa din oua si doar 15% dintre acestia vor ajunge la varsta de un an, bineinteles, din cauza pradatorilor.

Partea buna este ca strutii, odata ajunsi la maturitate, au o speranta de viata foarte buna, in captivitate putand ajunge si pana la 62 de ani. Cum strutii sunt si cele mai rapide pasari in regim de alergare, in libertate doar accidentele si lipsa de inspiratie le scurteaza viata, despre neindemnarea lor in anumite situatii invitandu-va sa cititi aici, laolalta cu o curiozitate legata de creierul strutilor.
 

Vezi si…