De regula, Pastele catolic si cel protestant se sarbatoresc la o data diferita de cel ortodox. In anumiti ani, ca exceptie, sarbatoarea ii aduna impreuna pe toti crestinii, insa regula face ca Pastele sa aiba loc la date diferite.

Acest lucru se intampla deoarece regulile de calcul ale datei la care pica Pastele tin cont de fazele lunii si de echinoctiul de primavara. Din acest motiv, Pastele, atat cel ortodox, cat si cel catolic, nu va pica niciodata inainte de 21 martie, cand are loc echinoctiul de primavara. Echinoctiul este un eveniment astronomic care are loc de doua ori pe an (pe 21 martie si pe 23 septembrie), cand ziua este egala cu noaptea.

In primele trei secole ale mileniului intai dupa Hristos, crestinii din diverse regiuni ale lumii sarbatoareau Pastele in functie de sarbatorile pascale ale iudeilor. La sinodul ecumenic de la Niceea din anul 325 s-a stabilit ca Pastele sa fie sarbatorit intotdeauna duminica si sa se tina cont de cele 2 coordonate astronomice: echinoctiul de primavara si luna plina. Cu alte cuvinte, regula este ca Pastele va fi in prima zi de duminica dupa echinoctiu (21 martie) si dupa prima luna plina de dupa echinoctiu, cu mentiunea ca daca se va suprapune cu Pastele evreilor (14 Nisan), sarbatoarea va fi mutata in duminica urmatoare. Cu toate acestea, Pastele catolic si cel ortodox nu se suprapun intotdeauna.

Explicatia este urmatoarea: diferenta dintre calendarul iulian si cel gregorian. Calendarul iulian, introdus de Iulius Cezar in 46 i.H, corecta un vechi calendar roman, insa era cu 11 minute mai scurt decat anul astronomic. Pentru a alinia anul astronomic cu anul propus de calendarul iulian, in 1582, papa Grigorie al XIII-lea a introdus regulile calendarului care ii poarta numele, de rit nou.

In prezent, catolicii serbeaza Pastele dupa calendrul gregorian, in timp ce ortodocsii il sarbatoresc dupa calendarul iulian.

Vezi si…