Din punct de vedere fizico-geografic Polul Nord este situat pe apa, in mijlocul Oceanului Arctic. Apele de la suprafata sunt insa aproape permanent inghetate, creand astfel o banchiza solida. Aceasta nu poate fi asociata insa uscatului deci raspunsul la intrebare este: pe apa. Daca in cursul secolului al 19-lea temerarii expeditionari plecati in cautarea Polului Nord au mers pe gheata pentru ca aceasta era suficient de groasa si astfel solida, gheata situata acum la Polul Nord este mult mai subtire din cauza incalzirii globale. Acest fapt determina acumularea si fracturarea ei repetata sub actiunea curentilor marini, o expeditie pe jos catre Polul Nord fiind acum riscanta din cauza posibilitatii izolarii aventurierilor. Cu toate acestea in 1986 americanul Will Steger a ajuns la Polul Nord cu sanii trase de caini iar in 1987 japonezul Shinji Kazama a fost primul om care a ajuns la pol cu motocicleta, alte expeditii pe schiuri fiind de asemenea incununate de succes.

Subtirimea ghetii poate fi observata si din urmatorele imagini care infatiseaza un spargator de gheata rusesc, Arktika, si un submarin american, USS Skate, ambele stationand chiar in punctul desemnat drept Polul Nord, fara dificultati in a sparge gheata in drumul lor catre pol.
 
Polul Nord
(surse foto: RIA Novosti archive, image #186141 / Nikolai Zaytsev / CC-BY-SA 3.0, respectiv US Navy Arctic Submarine Laboratory / PD-USGOV-MILITARY-NAVY)
 

Vezi si…