Primul telefon mobil790 de grame greutate si 25 de centimetri in lungime fara sa socotim dimensiunea antenei din cauciuc amplasata deasupra lui, acestea sunt caracteristicile primului telefon mobil din lume, pus in vanzare la 21 septembrie 1983 de catre compania Motorola, modelul purtand numele comercial Motorola DynaTAC 8000X, poreclit si “caramida” sau “pantoful” de catre reprezentantii mass-media acelor timpuri. Autonomia telefonului era de doar 30 de minute in regim de vorbire sau de 8 ore in stand-by dar durata de viata a bateriei era una dintre ultimele griji ale producatorilor, nu de alta dar nimeni nu ar fi putut tine la ureche timp de jumatate de ora telefonul cantarind aproape un kilogram. Alte 10 ore fiind necesare pentru reincarcarea bateriei care singura cantarea cat mai multe telefoane mobile din zilele noastre la un loc.

Motorola producea inca din anii 1960 telefoane mobile pentru automobile, de mari dimensiuni, de asemenea mari consumatoare de energie (de altfel nu puteau fi utilizate decat daca motorul masinii era pornit), cand firma americana a decis sa realizeze un telefon celular cu adevarat mobil. 15 ani de cercetare si investitii de 100 de milioane de dolari au fost necesari pentru realizarea acestui obiectiv (1968-1983), primul apel fiind realizat in 1973 cu ajutorul unui prototip functional pe strazile din New York (detalii aici), inainte ca Motorola DynaTAC 8000X sa fie lansat comercial in 1983 la un pret de vanzare de 3.995 de dolari, ceea ce il facea accesibil doar oamenilor de afaceri, listele de asteptare pentru cumparatori depasind cateva mii de oameni atrasi de produs.

Primul utilizator al acestui telefon, imediat dupa lansarea sa, a fost David D Meilahn, presedintele unei cunoscute companii de asigurari din Statele Unite, care a folosit aparatul pentru a-l suna pe Bob Barnett, fost presedinte al Ameritech Mobile Communications (actualul operator de telefonie mobila AT&T), apoi pe o nepoata a lui Alexander Graham Bell, aflata in Germania in acel moment. Meilahn a donat apoi telefonul mobil Muzeului de Stiinta din Chicago.

Pe langa cele 12 taste standard, telefonul mai avea noua taste raspunzand unor functii specifice: Rcl (Recall), Clr (Clear), Snd (Send), Sto (Store), Fcn (Function), End, Pwr (Power), Lock si Vol (Volume), Motorola DynaTAC 8000X fiind primul telefon mobil din lume care se putea conecta la o retea de telefonie fara sa necesite asistenta din partea unui operator si care putea fi purtat de catre posesorul sau.
 

Vezi si…